Jöhet az eldobható vércukormérő

Jöhet az eldobható vércukormérő

Jöhet az eldobható vércukormérő

egészség

2 perc

A Google technológiai óriás és a glükózmérőket gyártó Dexcom együttműködése jó hír lehet a cukorbetegek számára. A két cég ugyanis eldobható, intelligens vércukormérőket fejleszt.

A korábbi sikercsapatból, a Google X-ből két éve kivált Life Sciences hivatalosan is önálló tagja lett az átszervezett Google-birodalomnak, az Alphabet-nek. A társaság élére Andy Conrad sejtbiológus került, aki már két éve is vezetője volt a részlegnek. A tervek szerint a készüléken magán a Dexcom dolgozna, míg a Google felelne az elektronikáért és a technológia miniatürizálásáért.

Apró segítség

A nagyjából sebtapasz méretű eszköz eldobható lesz, és a test tetszőleges pontjára lehet majd helyezni, valamint a Dexcom korábbi termékeihez hasonlóan folyamatosan mérheti a vércukorszint változásait. 

Így működik az okos-vércukormérés

A megoldás az adatokat az interneten, egy felhőalapú rendszerben tárolná. Így nemcsak azonnali riasztásokat adhatna a hirtelen változások esetén, hanem az orvosok munkáját is segítené a hosszabb távú megfigyelések során.

Mivel még csak az együttműködést jelentették be, nincs hír arról, hogy az eldobhatóság mit jelent majd: hányszor lehet újrahasználni az eszközt, hány használat után válik megbízhatatlanná a gyűjtött adat?

Reaktívból proaktív

Conrad szerint a fejlesztés lényege, hogy a betegek olyan információt szerezhessenek saját magukról, az állapotukról, ami befolyásolni tudja a cselekedeteiket. „Elköteleztük magunkat olyan technológia fejlesztésén, ami segíthet az egészségügynek reaktívból proaktívvá válnia” – fogalmazott a szakértő.

Már korábban is léteztek hasonló fejlesztések, a Google például olyan vércukormérőn is dolgozik, amely a szemen keresztül, kontaktlencsékbe építve mérné a glükózszintet. 

Innentől kezdve már csak az eszközök méretének csökkentésén van a fő hangsúly, valamint az adathalmazok hatékony és gyors elemzésén – írta a WTVox.com.