Kanyargósra sikeredett a Withings pályafutása

Kanyargósra sikeredett a Withings pályafutása

Kanyargósra sikeredett a Withings pályafutása

egészség

1 perc

A Nokia 2016-ban vette meg a digitális egészségügyi startupot, majd néhány hónapja bejelentették, hogy értékesítik a céget Eric Carreelnek, a Withings társalapítójának.

A finn vállalat két évvel ezelőtt 191 millió dollárt fizetett a Withingsért, mielőtt újramárkázta volna a francia startup termékeit, beleértve egy okosmérleget és több, kedvező fogadtatásra talált fitneszórát. A felvásárolt portfólió az új digitális egészség üzletág része lett 2017-ben.

Ugyanakkor az újracsomagolt okostermékek nem hoztak eleget a konyhára a Nokiánál: 2017 októberében a társaság bejelentette, hogy 141 millió eurót (164 millió dollárt) ír le az eszközök értékéből. Ezt követte az üzletág stratégiai felülvizsgálata idén februárban, melynek kapcsán a The Verge birtokába jutott egy feljegyzés. Eszerint a cégvezetés úgy vélte, hogy ennek az üzletnek esélye sincs rá, hogy a Nokia jelentős részévé váljon.

A kedvezőtlen tendenciát a 2018 első negyedévi bevételi adatok is megerősítették. A Digital Health részleg mindössze 16 millió eurót (20 millió dollár) hozott, szemben a többi üzletág összesített 4,9 milliárd eurós (5,9 milliárd dollár) nettó bevételével.

Ahogy a Nokia nyilatkozott egy sajtóközleményben, a digitális egészség üzletág eredeti tulajdonosnak való eladása jól illeszkedik abba a trendbe, hogy a finn vállalat elsődlegesen „business-to-business” és licenszértékesítő társaság legyen. Ez azt jelenti, hogy a cég távol marad a fogyasztói piacoktól, miközben arra fókuszál, hogy telekommunikációs hardvereket értékesítsen. A vállalat a harmadik legnagyobb szállító a Huawei és az Ericsson után. Emellett a Nokia fénykorából származó szabadalmak lincenszdíja is fontos bevételi pillérnek számít.

Forrás: