Karácsonyi ajándéktippek: egészséges életmód okosan

Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi ajándéktippek: egészséges életmód okosan

Karácsonyi ajándéktippek: egészséges életmód okosan

egészség

3 perc

Az egészségesebb életmódot támogató technológiai fejlesztések – főleg az elmúlt időszak tükrében – sokak számára jó ajándékötletnek tűnhetnek. A választék egyre szélesebb, legyen szó intelligens állapotfelmérő eszközökről vagy éppen sportolást támogató viselhető kiegészítőkről. Íme, néhány ötlet a fa alá.

Fauna audioszemüveg

Dizájnos, kényelmes és kiváló hangzást biztosító okosszemüveg, jellemezték az IoT for All tesztelői. Az eszköz tevékenységek egész sora közben jöhet jól. Ilyen lehet például, amikor viselője sétálni megy vagy az íróasztal mellett ülve lazít.

A Fauna diszkrét hangja mellett tulajdonosa az utcán, használat közben is biztonságosan érzékelheti maga körül a közlekedés zajait, de a szemüveg emlékezteti arra is, hogy munka közben időnként álljon fel vagy igyon egy pohár vizet.

A négyféle változatban kapható, vízálló, egy feltöltéssel négy órán keresztül működő keretbe akár dioptriás vagy sötétített lencse is illeszthető. Az élményt speciális hangszórók, Bluetooth 5.0 és érintésvezérlés teszi teljessé. További előnye, hogy szabadon hagyja a kezünket, fülünket telefonálás közben. A kiegészítőhöz dedikált applikáció is tartozik.

Lumen

A viselője anyagcseréjét a kilélegzett levegőn keresztül valós időben követő szerkezet azoknak segíthet, akik meg akarják érteni, hogyan égeti a szervezet a kalóriákat. Bár ez nem tűnik különösen fontosnak, mégis jelentősége van a fogyókúra, a sportolás vagy általában az egészség szempontjából.

A kisméretű készülék a kilélegzett levegő szén-dioxid-tartalmát és áramlását méri, majd a kapott értékek alapján levonja a megfelelő következtetéseket. Megmutatja, milyen hatással van az illető metabolizmusára az alvás, a fizikai aktivitás és a táplálkozás.

Segíthet a hatékonyabb sportolásban is: ellenőrzi, hogy szükség van-e előtte plusz energiabevitelre, és jelzi, hogyan hatott a szervezetre az aktivitás. Ilyen módon is könnyebben elérhetők a kitűzött fitneszcélok, és követhető a kalóriák bevitele és elégetése.

FINIS úszószemüveg

A szabadidős és profi sportolóknak egyaránt ajánlott okos-úszószemüveg nyomon követi és figyeli az edzéseket. Az adatok valós időben megjelennek a lencse sarkában elhelyezett kijelzőn, edzés után pedig az applikációban még részletesebben elemezhetők. 

Az eszköz egyebek közt a hosszakat, a fordulóidőket vagy az aktívan, illetve pihenéssel töltött időt is mutatja.

O2Ring pulzoximéter

Az okosgyűrű jó választás lehet az állapotukat digitálisan is szívesen nyomon követő embereknek. A mérőhöz csatlakozó applikáció nemcsak rögzíti az adatokat, hanem meg is osztja azokat a kezelőorvossal. Ha tehát szükséges, akkor a szakember további prevenciós javaslatokat tehet.

A viselhető kiegészítő folyamatosan követi és négy másodpercenként megméri viselője értékeit, alacsony véroxigénszintnél vagy szabálytalan pulzusnál pedig rezgéssel figyelmeztet. A fejlesztés színvonalát jelzi, hogy regisztrálta az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA is. Nagy előnye a hagyományos véroxigén- és pulzusmérőkhöz képest, hogy akár éjjeli forgolódás közben sem mozdul el.

Prevention circul+

Még az előzőnél is többet tud a Prevention és a BodiMetrics közös fejlesztése. Az ujjon viselhető kütyü a folyamatos véroxigén- és pulzusmérésen kívül követi viselője vérnyomását, hőmérsékletét, lépésszámát, az elégetett kalóriákat és más, alvás közbeni lényeges információkat.

Szintén kapcsolódik hozzá mobilapplikáció, amely egy egyszerű EKG görbét is kirajzol, az adatok pedig megoszthatók másokkal, például az illető orvosával is.

A három méretben kapható okosgyűrű különlegessége, hogy olyan fénysugarakat bocsát ki, amelyek az ujjon áthaladva, a vér oxigéntartalmától függően, különböző mértékben nyelődnek el.

Forrás: