Koronavírus: a BlueDot adta ki az első riasztást

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: a BlueDot adta ki az első riasztást

Koronavírus: a BlueDot adta ki az első riasztást

egészség

2 perc

A mesterséges intelligencia beigazolódó prognózisai jól mutatják, hogy mekkora lehetőségek rejlenek az algoritmusok és az egészségügy összekapcsolásában.

Az Egészségügyi Világszervezet január 9-én adott ki először tájékoztatást a vuhani koronavírus-járványról. Az Amerikai Járványügyi Központ néhány nappal hamarabb, január 6-án figyelmeztetett arra, hogy a szokásosnál jóval nagyobb számú megbetegedést észleltek Kínában.

De őket is megelőzte a kanadai BlueDot program, ami már december 31-én jelzett, és azt is helyesen jósolta meg, hogy a vírus merre terjed majd tovább – írta a Wired cikkére hivatkozva az Index.

A BlueDot ötletgazdája Kamran Khan testközelből követte végi a 2000-es évek elején tomboló SARS-járványt. A kanadai orvos ezután a betegségek nyomon követésére indított egy BioDiaspora kutatóprogramot, és a többi között elkezdte vizsgálni, hogy miként köti össze a világ lakosságát a kereskedelmi repülés. A projekt keretében például sikerült előrejeleznie a 21. század első nagy influenzajárványának terjedését.

A fordulópont 2014-hez köthető, amikor a cég egy nagyobb tőkeinjekciót kapott, és felvette a BlueDot nevet. Nem sokkal később több milliárd útiterv elemzésével sikeresen megjósolták, hogy az ebola hogyan és mikor fog kijutni Nyugat-Afrikából. Később a Brazíliából kiinduló Zika-vírus esetében sem hibáztak, és kockázatelemzési modelljeikkel fél évvel hamarabb figyelmeztettek egy lehetséges floridai járványra.

A BlueDot lelke egy speciális epidemiológiai algoritmus, ami az elérhető összes ember- és állatorvosi, illetve növényvédelmi, valamint járványtani adatbázis, továbbá a hivatalos állami és kormányzati hírforrások alapján próbálja előre jelezni a várható eseményeket.

Érdekesség, hogy az algoritmus figyelmen kívül hagyja a pánik terjesztéséért egyre gyakrabban felelős közösségi oldalakat, ugyanakkor jelentősen támaszkodik a globális repülőjegy-forgalom adataira. Így hetekkel korábban pontosan megjósolta, hogy a koronavírus (2019-nCoV) Vuhanból először Bangkokba terjed tovább, majd Szöulban, Tajpejben és Tokióban is megjelenik – írta a Qubit.