Koronavírus: nyomkövetőt kapnak a szingapúriak

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: nyomkövetőt kapnak a szingapúriak

Koronavírus: nyomkövetőt kapnak a szingapúriak

egészség

2 perc

A szakemberek szerint a vírus elleni oltás kifejlesztéséig a járvány kontrollálásának egyik leghatékonyabb módja a kontaktkutatás.

A szingapúri kormány úgy döntött, ezt az elvet a gyakorlatba is átülteti, és a városállam mind az 5,7 millió lakosának biztosítja az ehhez szükséges viselhető kiegészítőt. Amennyiben megvalósítják, ez lehet a világ legkiterjedtebb kontaktkutatása.

Míg Európában és az Egyesült Államokban a találkozásokat nyomon követő alkalmazások terjednek, Szingapúr ennél egy lépéssel továbbmegy – számolt be róla a Reuters. Az általuk tesztelt eszköz működéséhez ugyanis nincs szükség mobiltelefonra. A kormány elképzelése szerint a csuklón viselhető, nyakba akasztható vagy akár a táskában hordható, mobilfüggetlen szerkezetet így mindenki tudja majd használni.

A készülék pontos működésének részleteit egyelőre nem tudni, de valószínűleg más kontaktkövető alkalmazásokhoz hasonló módon jelzi viselőjének, ha az fertőzött személlyel találkozott. Több cég, például az Accent Advanced Systems, a Kerlink, a Microshare vagy a TRACEsafe is kínál hasonló kiegészítőt, amelyeket a karanténban lévők monitorozására használnak Bahreinben és Hongkongban.

A viselhető eszköz előnye, hogy működésükhöz nincs szükség más készülékre, például mobiltelefonra. Ráadásul nem kerülnek sokba, hiszen gyártásukhoz jellemzően mindössze egy Bluetooth-chip, a friss találkozási információkat tároló memória és egy elem kell. Előállításuk így várhatóan darabonként 10 dollár alatt lesz.

Az applikációs megoldáshoz hasonlóan azonban itt is felmerül a személyes adatok védelmének kérdése. Michael Veale, a Londoni Egyetemen (UCL) digitális jogot és szabályozást oktató is hasonló veszélyekre hívja fel a figyelmet. Úgy véli, a felhasználóknak egyáltalán nem lesz rálátásuk arra, mit tud valójában az eszköz, vagy mire használja a begyűjtött információkat a háttérszerver.

Forrás: