Külső robotvázzal lehet gyorsabb a rehabilitáció

Kapcsolódó cikkek

Külső robotvázzal lehet gyorsabb a rehabilitáció

Külső robotvázzal lehet gyorsabb a rehabilitáció

egészség

2 perc

A Vodafone Magyarország és globális partnere, az Ekso Bionics a Digital Health Summit rendezvényen mutatta be a digitális egészségügy jövőjét. A megoldásnak köszönhetően töredékére csökkenhet a sok esetben hosszú éveken át tartó rehabilitációs időszak a gerincvelő-sérülés vagy stroke után. Az eszközökben található Vodafone IoT szenzorok által összegyűjtött adatok biztosítják a rehabilitációs gyakorlatok folyamatos fejlődését.

Első alkalommal rendezték meg Magyarországon a Digital Health Summit egészségügyi szakmai fórumot február 27-én. A Vodafone Magyarország és az Ekso Bionics itt mutatta be napjaink egyik legfejlettebb digitális egészségügyi megoldását, az exoskeletont.

Ez a robottechnológiára épülő, hordható külső váz hatékony segítséget nyújthat például egy stroke-ot követő végtagbénulás rehabilitációja során, nagyban rövidítve a terápiával töltött időszakot.

Hatékonyabb kezelések

Az Ekso Bionics mesterséges vázaiba a Vodafone IoT (dolgok internete) megoldását építették be, ennek köszönhetően az orvosokhoz azonnal eljutnak az eszköz által összegyűjtött adatok, akik így hatékonyabban tervezhetik a jövőbeni gyakorlatokat azok pontos hatásának ismeretében.

Fenyvesi Zoltán ki fogja próbálni az exoskeleton megoldást a közeljövőben

Az IoT-szenzorok által továbbított adatok mélyebb betekintést engednek az eredményes terápiák folyamatába, és hamarabb kiszűrhetők segítségükkel az eredménytelen kezelések.

Okostechnológia és 5G a jövő egészségügyének szolgálatában

IoT-szolgáltatásai miatt a Vodafone Csoportot sorozatban hatodszor említi piacvezetőként a Gartner 2019-es Magic Quadrant riportja, ami jól mutatja, hogy a szolgáltató nagy hangsúlyt fektet a technológia széles körű alkalmazására. Ahhoz, hogy a dolgok internete megoldásai tömegesen elterjedhessenek az iparban, egészségügyben, oktatásban és a hétköznapokban, elengedhetetlen az 5G hálózat, ami stabilan és nagy kapacitással tudja biztosítani az eszközök közötti folyamatos kommunikációt.

Az egészségügyben emellett különösen nagy hatása lehet 5G hálózat megjelenésének, hiszen a minimális késleltetésnek köszönhetően a távdiagnosztikai megoldások és a távsebészet elterjedését is lehetővé fogja tenni a jövőben.

„Az elmúlt évtizedben a Vodafone Csoport az egészségügyi szektorral közösen világszerte azon dolgozott, hogy a különböző terápiák hatékonyságát az IoT-technológia segítségével javítsa. Ennek köszönhetően az egészségügyi szakértők és intézetek új terápiás programokat dolgozhatnak ki, amivel megkönnyítik az orvosok döntéseit, javul a páciensek komfortérzete és emellett drasztikusan csökkenhetnek a kórházi költségek. A Vodafone célja, hogy a különböző iparágakat támogassa a technológia segítségével, mind közül azonban kiemelkedő szerepben van az egészségügy, hiszen semmi nem lehet fontosabb, mint az élet és az egészség” – emelte ki a kerekasztal-beszélgetésen Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

Életmentő app és VR játék

A telekommunikációs vállalat számos területen segítette okos és egyéb digitális megoldásaival az egészségügy fejlődését. Például Magyarországon idén indították el a mentőhívás folyamatát optimalizáló és felgyorsító ÉletMentő alkalmazást, amelyet a januári bejelentés óta már körülbelül 400 000-en töltöttek le.

A tavalyi évben az OncoVR nevű, virtuális valósággal foglalkozó játékot támogatta a szolgáltató. A VR megoldás a daganatos betegség kezelése idején teszi elviselhetőbbé gyerekek számára a kórházban töltött időt. Ebbe a sorba csatlakozott most az exoskeleton budapesti bemutatása.