Látássérülteket segítő szemüveget fejleszt a  GiveVision

Kapcsolódó cikkek

Látássérülteket segítő szemüveget fejleszt a GiveVision

Látássérülteket segítő szemüveget fejleszt a GiveVision

egészség

2 perc

A kisebb méretű VR-headsetre hasonlító SightPlus digitálisan felnagyítva teszi láthatóvá a viselője környezetét.

A brit startup a Sony UK Technológia Központtal együttműködve az eszköz következő generációjának fejlesztésén és gyártásán dolgozik, jelenleg a béta-verziót tesztelik önként jelentkezőkkel.

A két társaság közösen tervezi piacra dobni a GiveVision kiegészítőjének új, pehelykönnyű változatát – számolt be róla a startup. Az ötlet alapján, a jelenlegi látásjavító technológiát egy normál szemüveg méretére kicsinyítik le, ezáltal az praktikusabb lesz és kevésbé feltűnő.

A britek úgy gondolják, hogy a japán céggel való együttműködésnek köszönhetően kimagasló technológiai tudásra tesznek szert a kamerákat, kijelzőket és okostelefonokat érintő fejlesztések terén. A 2014-ben alapított vállalkozás munkáját a többi között a Pfizer és a brit egészségügyi szolgálat, az NHS is támogatja.

Minden harmadik embert érinti

Stan Karpenko, a vállalkozás ügyvezetője elmondta, 65 éves korára nagyjából minden harmadik embernek sérül a látása például időskori makuladegeneráció vagy diabéteszes retinopátia miatt. Számukra egyelőre nem létezik gyógymód, és nagyon kevés lehetőség van a látásromlás mérséklésére. „Egyre jobb eszközökkel tudunk a gyengénlátóknak segíteni, ezáltal önállóbbá válhatnak, ami jelentős mértékben növeli életminőségüket” – tette hozzá.

A Moorfields Szemklinika által végzett vizsgálat azt találta, hogy a SightPlus prototípusát használók 70 százalékának látásélessége megközelítette a normál szintet, a vizsgáló tábla sorainak legalább 63 százalékát el tudták olvasni. A vizsgált 60 betegből 59 átlagosan hat sorral többet ismert fel, mint a viselhető eszköz nélkül, állítja a startup.

A legnagyobb kihívást a technológia hordható, de még működő méretűre való lekicsinyítése jelentette. A szokásos VR headsetek nemcsak hogy viszonylag nagyok és nehezek, de nem biztosítják azt az elég széles látószöget sem, ami szükséges lenne egy látássérültnek. A tervezett új orvosi eszköz minimum 100 foknyi látószöget biztosít majd, a dizájnja pedig egy napszemüveghez hasonlít.

Forrás: