Lehet-e egészségügyi adattal életet menteni?

Kapcsolódó cikkek

Lehet-e egészségügyi adattal életet menteni?

Lehet-e egészségügyi adattal életet menteni?

egészség

1 perc

Az adatok informatikai mélyelemzése alapvető változásokat hoz a gyógyításban.

Kiberbűnözőkre készüljenek a kórházak? Hogyan lehet megalapozni az egészségműveltséget az iskolákban? Csak néhány kérdés azok közül, amelyekről a Hungaromed szakmai konferenciáin 85 előadó és mintegy 3.000 résztvevő konzultált előadások és interaktív csoportmunkák formájában.

Az október 7-9. között második alkalommal megszervezett rendezvény több konferenciáját és szakmai eseményét is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezte.

A konferencián kiemelt szerepet kapott a digitalizáció, ezen belül is elsősorban a mesterséges intelligencia, az adatbányászat és a kiberbiztonság. A kiválasztott témák között szerepelt továbbá a digitális egészségügy, a kórházi menedzsmentstratégia, a betegbiztonság, a táplálkozástudomány és a demencia is.

„A precíziós medicina egy ágy melletti segédeszközzé válik egy évtizeden belül. Már a mostani algoritmusok is képesek arra, hogy kiszűrjenek olyan tumorjeleket a képalkotó eszközök adatai alapján, amelyeket az adott felvételen maga a vizsgáló orvos sem vett észre. Vagyis az adat, illetve az adatok informatikai mélyelemzése alapvető változásokat hoz a gyógyításban” – fogalmazta meg Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja.