Már a sebészeti cérna is lehet okos

Már a sebészeti cérna is lehet okos

Már a sebészeti cérna is lehet okos

egészség

2 perc

Kutatók olyan intelligens orvosi cérnát fejlesztettek ki, mely valós időben ellenőrzi a seb gyógyulási folyamatát és komplikációk esetén azonnal figyelmezteti a kezelőorvost.

Az amerikai Tufts Egyetem kutatói által fejlesztett, nanoszenzorokkal ellátott cérna vezeték nélküli elektromos áramkörhöz csatlakozik, és patkányokon már bizakodásra okot adó eredménnyel sikerült tesztelni.

A Microsystems & Nanoengineering című folyóiratban megjelent írás szerzője szerint más rugalmas diagnosztikai platformokhoz képest az okoscérna nagy előnye, hogy közvetlenül az érintett szövetnél vagy szervnél használható. Sameer Sonkusale úgy véli, az intelligens varratoknak többféle területen is hasznát lehetne venni, példának okáért sebészeti implantátumoknál, intelligens kötszereknél vagy a sebgyógyulás figyelésénél, textilekbe vagy szövetekbe történő integrálásával pedig személyre szabott egészségügyi ellenőrzés és point-of-care (azaz betegágy melletti) diagnosztika céljából is alkalmazható lenne.

A kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy az intelligens cérna megbízhatóan továbbított adatokat a bőr nyomására, húzódására és a hőmérsékletére vonatkozóan, továbbá képes volt mérni a pH és a glükóz szintjét, az adatokat pedig a kutatók okostelefonjaira és számítógépeire küldte el. A paraméterek folyamatos figyelemmel kísérése révén a legapróbb fertőzés jelei is azonnal észlelhetővé válhatnak, ennek köszönhetően pedig még kellő időben meg lehet tenni a szükséges intézkedéseket.

Egyébként ez az első olyan diagnosztikai eszköz, melynek segítségével több szövetrétegen keresztül is ellenőrizhetők a megfelelő paraméterek, korábban ugyanis a kutatók olyan készülékkel kísérleteztek, amelyet a bőrfelszínen kellett rögzíteni, így csak kétdimenziós képet lehetett nyerni vele, az intelligens cérnával viszont a háromdimenziós monitorozás is lehetséges.

Az ötletgazda Pooria Mostafalu, aki doktori tanulmányai folytatása alatt dolgozott a projekten, úgy véli, nagy mennyiségben és olcsón előállítható, vékony és rugalmas cérnáról van szó, mely bonyolult alakzatú varratoknál is könnyedén használható és természetes módon képes felszívódni. A kutatók egyelőre még nem vizsgálták a fejlesztés hosszú távú biológiai kompatibilitását, azonban bíznak benne, hogy képesek lesznek a cérna „finomhangolására”, amely így az egyedi esetekkel járó különleges igényeknek is megfelelhet majd.