Már felragasztható bioszenzorokkal is sportolhat

Már felragasztható bioszenzorokkal is sportolhat

Már felragasztható bioszenzorokkal is sportolhat

egészség

2 perc

A kaliforniai Campbellben található Vital Connect cég HealthPatch „okostapaszt” dobott piacra. A fejlesztés bioszenzor segítségével alakítja elektromos jellé az emberi test reakcióit.

Az eszköz nemcsak a sportolóknak jelenthet nagy segítséget az edzések vagy a versenyek folyamán, hanem bárkinek, aki javítani szeretne az egészségi állapotán, vagy aki kora előrehaladtával különleges gondoskodást igényel.

A szenzor okostelefonra küldi a méréseit, az applikáció megmutatja az összesített adatokat, valamint jelzi, ha bizonyos mutatók az előre beállított küszöbérték alá süllyednek vagy meghaladják azt. Ebben az esetben a tapasz viselője vagy a családtagok azonnali értesítést kapnak.

Az okostapaszt a mellkas kijelölt pontjára kell elhelyezni, segítségével pedig ellenőrizhető többi között a pulzus, a légzésszám és a testhőmérséklet. A készülék beépített elemmel működik, amely 48-72 órán át működik.

  • Alacsonyabb terhelés mellett a szilikonalapú ragasztós változata ajánlott, amely kíméletesen felhelyezhető és eltávolítható, száraz bőrön pedig újra rögzíthető.
  • Közepes, illetve intenzív terhelés esetén az ezekre külön kifejlesztett  hidrokolloid-alapú ragasztós, egyszer használatos változat javasolt.

A kapcsolódó alkalmazás – amelyen Bluetooth segítségével követhetők az adatok – jelenleg bizonyos iOS-készülékekre tölthető le, de a Vital Connect honlapja szerint hamarosan elérhetővé válik az androidos eszközök számára is.

Orvosi változat

A HealthPatch MD (Medical Doctor) kifejezetten egészségügyi használatra lett kifejlesztve, segítségével a költségek csökkentése mellett javítható a betegellátás minősége. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (U.S. Food and Drug Administration – FDA) az USA-ban már engedélyezte a forgalomba hozatalt, a termék megkapta az úgynevezett CE-jelölést, így az Európai Unióban is értékesíthető és Kanadában is bejegyzésre került.