Már készül a Google Maps sebészek számára

Már készül a Google Maps sebészek számára

Már készül a Google Maps sebészek számára

egészség

3 perc

A technológiai óriás elsősorban a sebészek számára szeretné megkönnyíteni az operációkat új, robottechnológiára épülő készülékeivel, amelyek a műtétek során asszisztálhatnák az orvosok munkáját.

A Google egyáltalán nem számít újoncnak a robotok, valamint az egészségügyi technológiák világában. Az internetes keresőprogramjáról elhíresült társaság tulajdonában van több olyan cég is, amelyik robotok tervezésével és gyártásával foglalkozik, ezek közé tartozik például a Boston Dynamics.

Ezért megéri a napi robotolás >>A vállalat főleg robot kutyáival, illetve az Atlas névre keresztelt fürge, két lábon járó robotjaival szerzett magának nevet a piacon. A Google X Life Sciences részlege ezen kívül számos innovatív egészségügyi eszközt fejlesztett ki, kezdve a vércukorszintet mérő kontaktlencséktől a „remegés-biztos” kanalakig, amelyeket kifejezetten a Parkinson-kórban szenvedők számára terveztek.

A technológiai óriás most a fejlesztések újabb állomásához érkezett, úgy döntött, hogy társul a Johnson & Johnson Ethicon nevű leányvállalatával, hogy olyan robotokat készítsenek, amelyeket orvosi műtéteknél lehetne használni. Arra már eddig is számtalan példa volt, hogy a szakemberek a sebészeti beavatkozásokat mechanikus asszisztensek segítségével végzik el; a legelső kísérletek 1985-ben kezdődtek meg.

Persze itt senki ne egy szikét mesterien forgató T800-as robotot képzeljen maga elé, a valóság ugyanis teljesen más, mint a Terminátorban látott modellek. A robottechnológiára épülő modern sebészeti rendszereknél az orvos egy konzolon keresztül látja a robotok kamerája által rögzített, nagy felbontású képet. A kézi vezérlésnek köszönhetően a doktor saját maga irányíthatja a gép mozdulatait.

A robot műtőssegédeket főleg olyan operációknál szokták alkalmazni, ahol csak kisebb bemetszést kell végezni, illetve ahol olyan fokú precizitásra van szükség, amire egy ember nem lenne képes. Ezek közé tartozhat például a rákos szövetek vagy a méh eltávolítása, továbbá a bypass műtétek. A mechanikus asszisztensek által ejtett kisebb bemetszések további előnye, hogy kevesebb heget hagynak maguk után.

Természetesen a robotsebészet fejlődése során már számos akadály is felmerült. Az Egyesült Államokban például több tucat pert indítottak a páciensek amiatt, mert a da Vinci elnevezésű rendszer által végzett műtétek során jóval magasabb volt a fellépő komplikációk, sérülések és halálesetek aránya.

Ezért nem szabad félni a robotoktól >>Ugyan az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) igazolta, hogy a gyártó vállalkozás valamennyi felmerülő aggályra választ adott, és jóvá is hagyta a készülék újabb verzióját, az Intuitive-vel szembeni vádaskodás nem csillapodott. A betegek azt kifogásolják továbbra is, hogy a robotokat olyan orvosok irányítják, akiket nem képeztek ki megfelelően a feladatra, illetve magának a készüléknek is komoly műszaki hibái vannak.

Komoly konkurenciát kaphatnak a da Vinci készülékek

A már piacon lévő berendezéseket – mint például az Intuitive da Vinci robotjait – nagy felbontású, 3 dimenziós képet közvetítő endoszkópokkal látták el, ezek segítségével lát bele az orvos a beteg testébe. A Google most azt tervezi, hogy olyan algoritmusokat fejleszt, melyek képesek elemezni a kijelzőn látható képet, kiemelni, hogy hol találhatóak erek, és a képernyőn megjeleníteni a vizsgálatra vonatkozó információkat. Ahogy a Google szóvivője fogalmazott: az új rendszer „segít a sebészeknek abban, hogy jobban lássanak a műtétek során, illetve, hogy könnyedén hozzáférjenek azokhoz az adatokhoz, amelyekre a beavatkozás során figyelniük kell”.  

A Johnson & Johnson szóvivője hozzátette, hogy a készülék a betegek korábbi operációiból, illetve kórtörténetükből kiindulva javaslatot tehet arra is, hogy hol érdemes bemetszést ejteni – vagyis kicsit olyan lesz, mint egy sebészek számára tervezett Google Maps. A vállalat jelenleg az Intuitive Surgicallel dolgozik a da Vinci rendszer egyes elemein, és a tervek szerint az együttműködés folytatódik a jövőben is, míg a Google-vel egy teljesen új hardver és szoftver terméket fognak a piacra dobni. Reményeik szerint a készülék a mostaninál költséghatékonyabb megoldást jelent majd a fejlődő országok kórházai számára, és a kezelőfelületen az orvosok könnyedén hozzájuthatnak a szükséges információkhoz műtét alatt.

A szoftverek területén szerzett tapasztalatai alapján az is elvárható lenne, hogy a Google biztonságosabbá tegye a robotok által végzett műtéteket. A mechanikus szerkezetek ugyan rendkívüli teljesítményekre képesek, de pont olyan esendőek, mint az őket irányító emberek. Ennek egyik szomorú példája, hogy két évvel ezelőtt a coloradói egészségügyi tanács gondatlansággal vádolta Warren Kortz-ot, aki több beteget is megsebesített, és a páciensek testében „felejtett” néhány műtős kelléket. A Johnson & Johnson idén leállította a nőgyógyászati műtéteknél használt morcellátorai forgalmazását is az FDA figyelmeztetése után, miszerint az eszközök növelik a rák kialakulásának kockázatát.

Forrás: Wired