Maszktól a karkötőig: viselhető eszközök a koronavírus ellen

Kapcsolódó cikkek

Maszktól a karkötőig: viselhető eszközök a koronavírus ellen

Maszktól a karkötőig: viselhető eszközök a koronavírus ellen

egészség

2 perc

A Floridai Egyetem IoT-mérnökei a járvány elleni harcban bevetik a dolgok internetéhez kapcsolódó fejlesztéseket is.

A kétféle okoskarpánt, valamint az intelligens arcmaszk egyelőre még prototípus fázisban vannak. A végleges, tömegek számára elérhető verzióik a tervek szerint kisebbek, strapabíróbbak és kifinomultabbak lesznek.

ADAPT okosmaszk

A Swarup Bhunia által irányított kutatócsoport beépített szenzorokkal rendelkező arcmaszkja képes észlelni a levegőben lévő, koronavírust tartalmazó cseppek jelenlétét. Ilyenkor a maszkból vízpára szabadul fel, ezzel nem csupán szétoszlatják a cseppeket, hanem azok hozzá is tapadnak a levegőben terjedő vírushoz, aminek következtében a részecskék egyszerűen a földre hullanak.

Az eszköz különösen hasznos lehet az egészségügyi dolgozók számára, valamint a zsúfolt, zárt helyeken tartózkodók esetében, de ez az innováció sokat segíthet a magas légszennyezettségű területeken is.

TRIDENT okoskarpánt

A kutatások szerint a magas testhőmérséklet a COVID-fertőzés egyik korai jele is lehet. Számos munkahelyen viszont csak időnként ellenőrzik ezt a mutatót. Magánemberként pedig vannak, akik hajlamosak legyinteni egy kisebb hőemelkedésre. Ezért a Soumyajit Mandal vezetett csapat olyan okoskarpánt fejlesztésébe fogott, amely a gépi tanulás segítségével (ML) zárja ki azon tényezőket, amelyek „összezavarhatják” a testhőmérsékleti értékeket.

A karkötő képes érzékelni az aktivitást és a környezeti hőmérsékletet, miközben beépített szenzorok segítségével követi az alkaron található ütőér (arteria radialis) monitorozásával a testhőmérsékletet. A kapcsolódó applikáción keresztül pedig azonnal figyelmezteti viselőjét, ha a normális tartománytól eltérő értéket tapasztal. Ennek köszönhetően még időben elvégezhető a tesztelés, és akár elkerülhető az esetleges további fertőzés.

Mindez sokat segíthet olyan helyzetekben, amikor tömeges szűrésre van szükség – például, amikor az alkalmazottak visszatérnek a munkahelyekre. A viselhető kiegészítő ára várhatóan legfeljebb 20 dollár lesz.

RiskBand

A fejlesztők a gyerekekre is gondoltak, akiknek különösen nehezére esik az ajánlott szociális távolság betartása. Számukra különösen hasznos lehet egy olyan eszköz, amely azonnal figyelmezteti őket, ha túl közel lennének osztálytársaikhoz. A gyerekek okostelefonnal és viselhető kiegészítőkkel történő felszerelése esetén az ár és az adatvédelem még a szokásosnál is fontosabb szempont. Éppen ezért a kutatók egy alacsony energiafelhasználással járó, Bluetooth-kapcsolatra épülő megoldást dolgoztak ki.

A karszalag képes megmérni a Bluetooth jelerősséget, majd távolsággá alakítani azt. Ha az eszközt viselők túl közel kerülnek egymáshoz, akkor a karpánt fénnyel és rezgéssel is jelez.

Ez a megoldás akkor is hasznos lehet, ha a gyerekek figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetést, az eszköz ekkor is segíthet a kontaktok kiszűrésében. A mért adatok ugyanis nap végén egy felhőszolgáltatásba tölti fel, ha pedig egy diák megbetegszik, rögtön látható, kik kerültek vele szoros kapcsolatba.

Forrás: