Mesterséges intelligencia a biztonságos gyógyszerekért

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia a biztonságos gyógyszerekért

A mesterséges intelligencia teheti biztonságosabbá a gyógyszeralkalmazást

egészség

2 perc

A Bayer gyógyszeripari óriás és a mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó Genpact megállapodása révén gyorsabban fény derülhet az adott szerhez kapcsolódó mellékhatásokra.

A farmakovigilancia, azaz a gyógyszerbiztonság az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2002-es meghatározása szerint a gyógyszerek káros hatásaival vagy gyógyszerrel kapcsolatos egyéb problémák észlelésével, értékelésével és megelőzésével foglalkozó tudomány, illetve tevékenység. Rendkívül érzékeny és kiemelten fontos területről van tehát szó. A Bayer célja, hogy a mesterséges intelligencia (AI) használatával felgyorsíthatja a beérkezett adatok ellenőrzését, így az eddigieknél jóval korábban észlelhetővé válnak a gyógyszerek esetleges mellékhatásai.

A német vállalat az amerikai Genpact-tel kötött többéves együttműködési szerződést. A projekt PVAI (Pharmacovigilance Artificial Intelligence) megnevezéssel fut. Michael Levy, a vállalat gyógyszerbiztonsági globális vezetője elmondta: a Genpact cégben olyan partnerre találtak, amelynek fejlett AI és gépi tanulási technológiái révén újabb területen növelhetik a biztonságot érintő működési modellnek és az esetfeldolgozásnak a hatékonyságát.

Az amerikai társaság tájékoztatása szerint a fejlesztésnek köszönhetően a forrásdokumentumokból automatizált módon nyerhetők ki a szükséges adatok – ahogy ezt már a nagy gyógyszergyártók által elvégzett vizsgálatok is bizonyítják. Balkrishan Kalra élettudományokért és egészségügyért felelős üzleti vezető szerint ezzel a farmakovigilancia teljesen új korszakába léphet. Olyan erőforrások szabadulhatnak fel, amelyek a fejlett és hatékony kockázatcsökkentési intézkedésekre összpontosítsanak.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre nagyobb szerephez jut az egészségügyben, és mind a fejlesztő és szolgáltató cégek, mind pedig a szabályozók profitálhatnak belőle. Az így felszabaduló erőforrások pedig a kockázatok fejlett és hatékony csökkentésére fordíthatók – tette hozzá a szakember.

Mindezt olyan együttműködések is alátámasztják, mint a Novartis és az IBM Watson együttműködése, vagy az a betegellátás színvonalának javítására irányuló projekt, amelyben az Orbita cég és az amerikai kórházak vesznek részt.

Forrás: