Mesterséges intelligencia figyelné a babákat

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia figyelné a babákat

Mesterséges intelligencia figyelné a babák minden rezdülését

egészség

2 perc

Az AI (artifical intelligence) már így is sok területre eljutott, amiből az okosotthonok és a gyermekszobák sem maradhatnak ki.

A Google ugyanis olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely szem- és egyéb mozgások monitorozásából állna. Így az esetleges rendellenességek észlelésekor a szülők azonnali figyelmeztetést kaphatnának.

A Google és az Amazon már korábban beépítette hangalapú asszisztenseit az intelligens babafigyelőkbe, ezzel kínálva még több lehetőséget a szülőknek, hogy alvás közben is hallják-lássák gyermeküket. Ugyanakkor a WiFi-hez csatlakozó készülékek az azokat ért esetleges támadások miatt a mai napig vita tárgyát képezik, a mesterséges intelligencia „bevonása” pedig várhatóan még alaposabb vizsgálatokat igényel majd.

Jelenleg egyelőre csak egy alkalmazásról van szó. A cél azonban egy olyan komplex, hang- és videós megfigyelésre alkalmas, felhőalapú rendszer kiépítése, amely baj esetén rögtön értesítené a szülőket okostelefonon keresztül.

A keresőóriás jelenleg is szabadalmi ötletek sokaságát tárolja, amelyek soha nem „öltenek testet” konkrét termékek formájában. Az okosotthon és a babafigyeléshez kapcsolódó területek azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezt támasztja alá a vállalat májusi bejelentése is, mely szerint Google Nest márkanéven egyesítenék a kapcsolódó biztonsági kamerákat, termosztátokat és riasztórendszereket.

Két hónappal később az Alphabet ernyővállalat külön divíziójaként működő Verily testvérvállalat számolt be a Pampers-szel történő együttműködésről. Ennek keretében született meg a Lumi nevű „okospelenka” rendszer, mely nedvességérzékelő szenzorok és az alvás monitorozása révén könnyíti meg a szülők mindennapjait. A mért adatok a kapcsolódó applikációban érhetők el, a rendszer pedig magában foglal egy éjjellátó és kétirányú videómonitort is, amely képes nyomon követni a a szobahőmérsékletet és a páratartalmat is.

Az új fejlesztéssel folyamatosan monitorozható lenne, hogy a baba hogyan mocorog, mit csinál éppen Így kiszűrhető lenne, ha nem érzi jól magát. Ha például túl sokat izeg-mozog, az utalhat arra, hogy fázik vagy melege van.

A pupillamozgás, a szemfehérje és a szivárványhártya vizsgálata pedig szintén nagy segítséget jelenthet, habár a konkrét módszerről egyelőre nem állnak rendelkezésre részletes információk.

Forrás: