mHealth: Zsebre tehető innováció az egészségügyben

mHealth: Zsebre tehető innováció az egészségügyben

mHealth: Zsebre tehető innováció az egészségügyben

egészség

2 perc

Az egészségügy kiemelt terület az M2M-fejlesztéseken belül, egyre több az úgynevezett POC (point-of-care) betegközeli ellátást segítő eszköz.

A vizsgálat helye lehet a kórterem, de a páciens otthona vagy más külső helyszín. Ilyen típusú eszközre példa a hordozható EKG-rendszer, mellyel az orvosok szó szerint saját ágyában vizsgálhatják meg a pácienseket. Íme, néhány további fejlesztés, amely az ellátás mobilitását segíti elő.

Teszteredmények továbbítása SMS-ben

A vidéki lakosság esetében a vizsgálati folyamat különösen fontos kérdés, hiszen először el kell végezni a mintavételi eljárást, a mintát megfelelően kell tárolni és biztonságosan el kell juttatni a laborba, majd a beteget értesíteni kell az eredményekről. Alain Labrique, a Johns Hopkins Egyetem mHealth kutatási vezetője szerint a kórházaktól, egészségügyi központoktól távol élő embereknek sokszor esélyük sincs, hogy orvossal vagy szakorvossal találkozzanak. Ezekben az esetekben hatványozottan figyelni kell(ene) az ellátási lánc megfelelő működésére, hiszen akár egyetlen hiba is a teljes folyamat kudarcát jelenti. Malawiban például szűrik az újszülötteket HIV-fertőzésre (bár ez nem „hagyományos” POC-vizsgálatnak számít) és az eredményeket SMS-ben küldik el, így a hat-nyolchetes várakozási idő a felére csökken.

Mobilmikroszkóp: okostelefonok felhasználása a vizsgálati eredmények elemzésében

A hagyományos terhességi tesztek nem mindig pontosak, sok betegség esetén pedig nincs is lehetőség hasonló (tesztcsík) segítségével végzett vizsgálatra, olcsóbb és gyorsabb egy csepp vért mikroszkóppal megvizsgálni.

Vannak olyan fejlesztések, amelyek célja, hogy az egészségügyi szolgáltatók az okostelefonok kamerájával, speciális szenzoraival végezhessék el a vizsgálatokat, az elemzést pedig egy kiegészítő tartozék segítené. Ideális esetben így működne a távoli vizsgálat: teljes vérképvizsgálatra lenne lehetőség, az eredmények azonnal rendelkezésre állnának, így még a vizsgálati helyszínen várakozási idő nélkül lehetne dönteni a szükséges kezelésről. Az eredmények pedig központi szerverekre töltődnének fel, ahol a tárolás is biztosított lenne egyfajta virtuális kórlapként.

POC-tesztelés továbbfejlesztése

A GSMA, a világ legnagyobb, mobilszolgáltatókat tömörítő és azok érdekképviseletét ellátó egyesülete szorosan együttműködik a POC HIV-teszteket előállító Omega Diagnostics vállalattal, tárgyalnak a témában Dél-Afrikával, Zimbabwével és Kenyával is. A teszteredményeket az egészségügyi szolgáltató telefonján található algoritmus olvasná be, ami rögzítené az adatokat és az eredményeket összekapcsolná a betegnyilvántartó rendszerekkel, összevetné a készletgazdálkodási- és gyógyszertári adatokkal.

Mindez azt jelentené, hogy az eredmények 40 percen belül rendelkezésre állnának, így a beteg közvetlenül a vizsgálat után megkaphatná a szükséges ellátást és gyógyszereket. Ezzel elkerülhető lenne, ami manapság sajnos gyakran előfordul, hogy a HIV-betegek nem jelennek meg az első vizsgálatot két-négy héttel követő utógondozáson.

Teljes laboratórium egy apró chipen (lab-on-a-chip)

A mikrochip-technológia nem új keletű, a módszerrel egyetlen csepp vérből kimutatható számos kórokozó. Viszont az eredmények feldolgozásához nagy teljesítményű gépre van szükség. A labor chip-be való átültetése és a telefonnal történő összekötése nem csak gazdaságosabb lenne, hanem szó szerint sokkal kisebb helyet is foglalna el.

Forrás: Devex.com