Mi már kiborgok vagyunk?

Mi már kiborgok vagyunk?

Mi már kiborgok vagyunk?

egészség

5 perc

A várakozások szerint a jövőben egyre több ember testébe ültethetnek olyan készülékeket és eszközöket, amelyek az egészségi állapot és az életminőség számottevő javulását ígérik.

Minden ember különlegesnek született, egyedi képességekkel és tehetséggel, de a legtöbben így is elégedetlenek magukkal és folyamatos változásra törekednek. Az emberi faj evolúciója több százezer éve tart, a modern digitális technológiák korában azonban egyre többen törekednek tökéletlenségeik elfedésére, sőt kis túlzással akár a teljes újjászületésre. Mert lássuk be, ki ne szeretné javítani egészségi állapotát és a teljesítményét egy intelligens készülék vagy implantátum segítségével, ha így számottevően javulhat az életminősége? Ez a trend pedig abba az irányba mutat, hogy a jövőben egyre több kiborg bukkanhat fel az emberek világában.

De mit is takar pontosan ez a tudományos-fantasztikus regényekben elég sűrűn előforduló kifejezés? Érdemes lehet talán a Merriam-Webster szótár definícióját alapul venni, mely szerint a kiborg „olyan személy, akinek a testébe mechanikus vagy elektronikus eszközöket ültettek, és akinek a képességei meghaladják többi embertársáét.” Ha ebből a szempontból nézzük a dolgot, akkor bárki, akinek speciális fogtömése van, már kimeríti a kiborg fogalmát. A korszerűbb tömések ugyanis a normális fogzománcnál egészen biztosan nagyobb védelmet nyújtanak a baktériumok és a szuvasodás ellen. Arról nem is beszélve, hogy egy egész életen át kitarthatnak, szemben a természetes fogsorral.  

Chipet a bőrünk alá? Ezért megéri >>Senkinek nem kell túlzottan mélyre ásni az internet világában ahhoz, hogy ennél sokkal nyilvánvalóbb példákat is találjon az emberek kiborggá válására. Vegyük mondjuk, azt a különleges „pacemaker-t”, amelyet a Parkinson-kórban szenvedő betegek kezelésénél használnak. Itt lényegében egy olyan – agyba beültethető – eszközről van szó, amely enyhíti a betegség miatt gyakran előforduló remegések erősségét. A mély agyi stimulációként ismert technológiát már az 1990-es évek óta használják, és azóta is gyorsan fejlődik.

Az egészségügy világában maradva vehetjük még a vastüdők példáját, amelyek eredete egészen a 19. századig nyúlik vissza. De érdemes lehet megemlíteni még a szívritmus-szabályozók fontosságát, amelyek már világszerte elég elterjedtnek számítanak.

Rengetegen vannak olyanok is, akik titániumból készült elemekkel erősítették meg egyes testrészeiket egy szerencsétlen balesetet követően, és az emberi korlátok határainak kitolására valószínűleg a jövőben is rengeteg cég és beteg tesz majd kísérletet az egyre kifinomultabb technológiák megjelenésével párhuzamosan.  

A jövő pedig újabb változásokat tartogat azok számára, akiknek erre egészségi szempontból szükségük van. Az Ekso Bionics és más fejlesztő társaságok újabb megoldásai például deréktól lefelé megbénult betegeknek segítenek abban, hogy életükben először lábra álljanak. Emellett a közeli tervek között szerepel az is, hogy olyan speciális innovatív öltözékek kerüljenek piaci forgalomba, melyeket emberi gondolatok útján – agyhullámokkal – lehet irányítani. Az új termékeket már jelenleg is tesztelik olyan alanyokon, akiknek a legnagyobb szükségük van a kiegészítőkre.

A lehetőségeknek valójában csak az emberi intelligencia és a kreativitás szabhat határt, az új technológiák ugyanis nagyon gyorsan zárkóznak fel a tudományos-fantasztikus világ trendjeihez.

Gondoljunk csak a minden idők egyik legnépszerűbb játékkonzoljának számító Kinect for Windows-ra, amelybe mozgásokat, hangot és gesztusokat felismerő technológiát építettek. A rendszer a mozdulatok pontos felmérését követően az információkat virtuális formában, nevezetesen egy külön kijelzőn jeleníti meg. A különböző készülékek ma már olyan módokon követik nyomon az emberi mozgásokat, amiről korábban álmodni sem mertünk volna, a világ pedig gyorsan változik.

A Cochlear implantátumai a halláskárosultaknak segítenek. Két évvel ezelőtt a 34 éves üzletemberről, Rich Lee-ről is rengeteget lehetett olvasni, aki különleges, hangtovábbító mágneseket ültetett a fülébe. Az ingébe rejtett médialejátszó és a hozzá tartozó nyaklánc segítségével úgy tudott zenét és más tartalmakat meghallgatni, hogy ezt senki nem vette észre.

Biometrikus azonosítással fizetnének a britek >>A jövőben a hasonló plasztikai műtétek számtalan példájának lehetünk még a szemtanúi. Lehet szó olyan beavatkozásokról, amelyek a látást javítják, (lézeres szemműtét), a hallást élesítik (beépített fülhallgatók) vagy a beszédet könnyítik meg (a gégefőn elhelyezett implantátumok). Végül azok az emberek is, akik ma nem hallanak és beszélnek, birtokában lehetnek ezeknek a képességeknek (egy bizonyos fokig erre megvan a lehetőségük), azok pedig akik látnak, még inkább kiélesíthetik a látásukat – talán az infravörös tartományban.

Annak ellenére, hogy rendkívül fokozatos folyamat van kibontakozóban, így is viszonylag gyors lehet a változás. A mostani várakozások szerint 2029-ben az emberi testbe ültetett gépezetek pontosan annyira mindennaposak lesznek, mint ma a fogtömések.

Valamennyien kapcsolódunk majd a világhálóhoz a különféle intelligens készülékeken keresztül, amelyek a gépek közti (machine-to-machine) kommunikációra épülnek és az életminőség számottevő javulását ígérik. Bár ma még sokan tartanak a George Orwell világhírű 1984 című művében bemutatott utópisztikus jövőtől, amelyben a „Nagy Testvér” uralja az emberek gondolatait és a testét. Az aggályok ellenére azonban ezek a változások biztosan végbemennek majd, így már most érdemes elgondolkodni rajtuk.     

Forrás: Hub Pages