Mikroszkopikus robotokat fejlesztettek a kínai kutatók

Kapcsolódó cikkek

Mikroszkopikus robotokat fejlesztettek a kínai kutatók

Mikroszkopikus gyógyító robotokat fejlesztettek a kínai kutatók

egészség

1 perc

Az orvosi célokat szolgáló robotrendszert a hangyakolóniák inspirálták.

A Science Robotics szaklapban bemutatott tanulmány szerint a mikrorobotok alkotta „flotta” alkalmas lehet testen belüli diagnózisok felállítására, valamint sejt- vagy akár molekuláris szintű kezelésekre. A fejlesztés alapjául szolgáló valódi hangyakolónia kollektíven akár olyan összetett feladatokat is képes elvégezni, mint nagy testű zsákmányállatok elejtése.

Hszie Huj, a Harbini Műszaki Intézet kutatója, a tanulmány vezetője szerint egy robot két mikrométer átmérőjű. Ez azt jelenti, hogy negyvenszer kisebb, mint egy hajszál, így képes végighaladni a hajszálereken is.

A mogyoró alakú fém egységeket egy váltakozó mágneses mező látja el energiával, ez rugalmassá teszi őket többféle feladat közös ellátására a meglehetősen behatárolt környezetben – idézte az MTI által közölt kutatást a Trend FM hírportál.

A mágneses mező összehangolásával és a háromdimenziós térben való polarizálásával a szakemberek egy jól kontrollált, gyors és formálható „robotrajt” hoztak létre. A „flotta” utakat képes kialakítani akár az egyes robotok tömegénél jóval súlyosabb terhek szállításához.

Hszie Huj elmondása szerint a raj alkalmas lehet kóros sejtek azonosítására és megtámadására. A jövőben akár a testben is maradhatnak az egészségi állapot monitorozása érdekében, új eszközként szolgálva a betegségek korai stádiumú felismeréséhez és kezeléséhez.