Mindenki érdeke a digitális egészségügy

Mindenki érdeke a digitális egészségügy

Mindenki érdeke a digitális egészségügy

egészség

2 perc

Habár egy amerikai felmérés szerint egyre több orvos támogatja a viselhető kiegészítők használatát a krónikus betegségek megfigyelésében, mégis kevesen számolnak be arról, hogy ilyen jellegű ellátásban részesültek.

A viselhető egészségügyi műszerek rendkívül fontos szerepet tölthetnek be az életre közvetlenül veszélyes betegségek monitorozásában, így például a szívinfarktus, a cukorbetegség vagy a tüdőproblémák megfigyelésében. A készülékek segítségével a páciensek időben kaphatnak figyelmeztetést, hogy forduljanak segítségért, így nemcsak ők óvhatják saját egészségüket, de az állandó digitális felügyelettel akár a kórházak is optimalizálhatják a nagyon költséges fekvőbeteg-ellátást.

Viselhető kiegészítőkkel az asztma ellen

A Gadgets And Wearables felmérésében csaknem 30 ezer amerikai páciens és 626 orvos vett részt. A megkérdezett betegeknek mindössze 4%-a nyilatkozta, hogy valamilyen viselhető eszközt javasoltak neki az elmúlt évben, a háziorvosok viszont közel 40%-a mondta, hogy ajánlott már ilyet a pácienseinek.

Még nagyobb eltérések is megmutatkoztak: a betegeknek csak 4%-a nyilatkozta, hogy olyan mobil applikációt „írtak fel” neki, amellyel a vérnyomását és szívritmust mérheti, és szintén 4% mondta, hogy kapott ajánlást aktivitásmérő alkalmazásokra. Ezzel szemben a megkérdezett doktorok 45%-a állította, hogy felírt biometrikus adatokat mérő appot, és 52%-uk, hogy fizikai aktivitást mérőket is javasolt.

„Ez a felmérés is rávilágít, hogy az amerikai egészségügy egyelőre nem képes a többség számára koordinált, technológiailag biztosított magas színvonalú szolgáltatást nyújtani” – mondta Robert Pearl, a kutatásban részt vevő Council for Accountable Physician Practices (CAPP) igazgatója. „Betegközpontú modellekre van szükség, csak így csökkenthető a különbség a páciensek elvárásai és a valóság között” – tette hozzá.

A kutatás igazolta azt is, hogy a válaszadók az esetek nagyobb részében elektronikus úton nem is kereshetik meg orvosaikat, 48 százalékuk számolt csak be arról, hogy hozzáfért valamilyen speciális portálhoz (ahol egyebek közt például időt foglalhat a rendelésre vagy üzenetet küldtek a kezelőorvosának). Ez ugyan nem ideális állapot, de mindenképpen előrelépés a tavalyi 42%-os szinthez.

A felmérés szerint egyre több amerikai orvos támogatja a viselhető gyógyászati segédeszközöket, a gyógyászati egyesületek viszont számos területen még mindig kicsit szkeptikusak, ha új technológiáról van szó. Néhány egészségügyi szolgáltató például jelezte, hogy nem fogják elfogadni az ilyen típusú berendezéseket, ameddig az adatok nem megbízhatóak. Az okostechnológia tehát már nyomokban megjelenik az ellátásban, de arra még várni kell, hogy széles körűen elterjedjen.

Forrás: ReadWrite.com