3 tipp, ami segíthet a kutyásoknak az örök problémában

Kapcsolódó cikkek

3 tipp, ami segíthet a kutyásoknak az örök problémában

Mitévő legyél, ha bolhás a kutyád? 3 tipp, ami segíthet

egészség

2 perc

Felelősségteljes gazdiként bizonyára te is mindent elkövetsz azért, hogy kutyádat biztonságban tudd. Ám a veszély forrása nem mindig könnyen észrevehető, sőt olykor kifejezetten apró. Igen, jól sejted, a bolhákra gondoltunk.

Ezek a gonosz kis bestiák előszeretettel szívják a házi kedvenceink vérét, sok borsot törve ezzel kutya és gazdi orra alá egyaránt. Most viszont adunk pár tippet, amivel sikeresen győzedelmeskedhetsz felettük!

1. Bolhairtó nyakörv

Az ilyen megoldásokra mondják, hogy “egyszerű, de nagyszerű.” Bolhanyakörvet ma már bármelyik állatkereskedésben kaphatsz, mégis érdemes alaposan körülnézni és jó minőségű terméket vásárolni. Mi a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Foresto márka nyakörveit ajánljuk. 

A művelet maga pedig igazán egyszerű: csak add rá a nyakörvet az állatra úgy, hogy ne legyen se túl szoros, se túl bő. Akkor jó a méret, ha már nem lötyög a kutya nyakán, de még könnyedén alá tudod csúsztatni az ujjadat. Az ebek többsége hamar megszokja a nyakörvet, de ha még sosem viselt hasonlót, akkor előfordulhat, hogy az első pár napban zavarni fogja. Légy türelmes.

A nyakörvben lévő hatóanyagok elpusztítják az állaton lévő, már kifejlett bolhákat, valamint megakadályozzák az újrafertőződést. A védelem fenntartása érdekében azonban nem szabad elfelejteni kicserélni a nyakörvet egy újra, ha már csökken a hatékonysága. A gyártók a csomagoláson mindig feltüntetik, hogy a termék meddig nyújt védelmet. 

Írd fel magadnak egy jegyzetbe a napot, amikor ráadtad a kutyára, és állíts magadnak emlékeztetőt, hogy ne feledkezz meg a cseréről! 

2. Spot-on cseppek

Ha kutyád bármely okból nem tolerálja a nyakörvet, akkor sem kell védelem nélkül maradnia, hála a spot-on cseppeknek. Ezeket a készítményeket kis műanyag ampullákban lehet kapni, amelyeknek a keskenyebbik végét le kell vágni, majd a benne lévő oldatot az állat bőrére csepegtetni a lapockái között.

A hatóanyag szétterjed a kutya egész testén, így hatékonyan elpusztítja a bolhákat és megelőzi az újrafertőződést. A kulcs viszont ez esetben is a rendszeresség, ugyanis a cseppek hatása sem tart örökké. 

A legtöbb termék 4-5 hétig nyújt védelmet, ezután újabb kezelés szükséges. A hatóidő ráadásul víz hatására csökkenhet, így strandolás vagy fürdetés után célszerű egy kicsit előrébb hozni a következő cseppentés időpontját.

3. Bolhasampon

A legköltséghatékonyabb, ugyanakkor a legmacerásabb megoldás is. Míg a nyakörv felhelyezése vagy a cseppek adagolása csupán pár másodpercet vesz igénybe, addig a fürdetés sokkal tovább tart, ráadásul nem minden kutya szeret pancsolni.

Aki próbált már lecsutakolni egy vadul ellenkező (ráadásul nagyobb testű) négylábút, az jól tudja, hogy meglehetősen embert próbáló feladat. 

Ellenben ha kutyádnak nincs kifogása a víz ellen, netán szeret is fürdeni, akkor ez egy remek közös program lehet, aminek lesz egy olyan pozitív hozadéka is, hogy megszabadul az élősködőktől. A sampon hatása azonban viszonylag rövid, így akár 2 hetente is ismételni kell a procedúrát. Így inkább csak súlyos bolhafertőzöttség esetén ajánljuk, egyszeri alkalommal.