NFC-pánttal lehetnek nagyobb biztonságban a demens betegek

Kapcsolódó cikkek

NFC-pánttal lehetnek nagyobb biztonságban a demens betegek

NFC-karpánttal lehetnek nagyobb biztonságban a demens betege

egészség

1 perc

A rövid hatótávú kommunikációra képes karkötőket az Egyesült Királyságban használják.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a demencia valójában nem egy konkrét betegség, hanem a memóriát károsító kóros állapotra vonatkozó gyűjtőfogalom. A demencia diagnózisának felállításához a memória romlása mellett még legalább egy tünet – például az absztrakt gondolkodás károsodása, de akár személyiségváltozás – is társul.

A betegek és környezetük életét szeretné megkönnyíteni az Avon és Somerset rendőrségének a demens emberek védelmére fókuszáló szervezete. Kapcsolódó programjuk keretében az érintettek NFC-s karszalagok kapnak, így könnyedén beazonosíthatók, és gyorsan vissza lehet őket vinni a családjukhoz vagy gondozóikhoz, ha eltévednének vagy eltűnnének.

A karpántokat a betegek térítésmentesen kapják kézhez. Így ha valaki eltévedt vagy eltűnt személlyel találkozna, azonnal hozzáférhet az illető nevéhez és hozzátartozóik adataihoz. Mindehhez természetesen NFC-s okostelefon használatára van szükség.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a passzív eszközként használt karszalagot nem veszik igénybe az érintett személy nyomon követésére, és viselőjének biztonsága érdekében nem tartalmaz további személyes adatokat.

A csuklópánton tárolt információkat pedig bárki lekérheti, akinek van NFC-képes telefonja. Ez azt jelenti, hogy az adott személy biztonságba helyezéséhez nem feltétlenül szükséges a különféle segélyszolgálatok vagy a hatóságok beavatkozása.

A 2020. szeptemberi bevezetés óta már több mint 1.000 karszalagot osztottak ki Avon és Somerset Rendőrség térségében, de számos megkeresés érkezett hozzájuk az Egyesült Királyságból és a szerte a világból egy hasonló program bevezetésével kapcsolatban.

Forrás: