Nincs többé várakozás az orvosi rendelőben? Egy ötlet a jövőből

Nincs többé várakozás az orvosi rendelőben? Egy ötlet a jövőből

Nincs többé várakozás az orvosi rendelőben? Egy ötlet a jövőből

egészség

2 perc

Rengeteg időt spórolna meg a pácienseknek és az orvosoknak is, ha az egyszerű rutinvizsgálatokat otthon is el lehetne végezni.

A dizájnnal foglalkozó Teague víziója, hogy meg kellene szüntetni az orvosi rendelőkben való felesleges várakozást és sorban állást. Az Egyesült Államokban és Németországban működő cég ehhez ad néhány ötletet.

Otthoni vizsgálatok

A Teauge elképzelése, hogy a távdiagnosztikát több olyan eszköz segíthetné, amely a rutinvizsgálatok otthoni elvégzésére alkalmas, illetve szükség lenne egy tükörre vetített kijelzőre is. Az okosmegoldás segítségével mért adatokat a páciens online továbbíthatná a kezelőorvosának, aki távolról is kiértékelhetné a kapott eredményeket.

Természetesen nem várható el, hogy laikusként mindenki tudja, hogy például a sztetoszkópot hová kell tenni, ha az orvos meg szeretné hallgatni a légzést, ebben segít a kijelző. A tükörre vetített képen a páciens egy kört láthat, amely a mellkasán ott jelenik meg, ahová a sztetoszkópot kell helyeznie. A kivetítő zöld színnel jelez, ha sikerült a felvétel.

Hamarabb kiszűrhető, ha gond van

Az egyszerűbb vizsgálatok elvégzése a sorban álláson túl mástól is megkímélhetné a betegeket. Az intelligens technológia segítségével sokkal könnyebbé válik, hogy havonta vagy hetente otthon is elvégezhetőek legyenek ezek az ellenőrzések (nem csak a vércukor- vagy például vérnyomás mérés), és az eredmények automatikusan bekerüljenek egy központi rendszerbe.

A doktor így a személyes találkozó során nemcsak a pillanatnyi állapotot és a kartonon rögzített adatokat látja, hanem egy sokkal nagyobb adatsort és az abból – grafikonokban, táblázatokban – összegzett fontosabb tendenciákat is. A részletesebb információk  a súlyosabb betegségek kiszűrésében is újabb segítséget jelentenének, ami szintén gyarapítja a telemedicina melletti érvek sorát.

Forrás: WT Vox