Okos segítőtársat kap az egészségügy

Okos segítőtársat kap az egészségügy

Okos segítőtársat kap az egészségügy

egészség

3 perc

A rövid hatótávolságú NFC-technológia segítségével nemcsak biztonságosabbá tehető az egészségügyben való munka, hanem jelentősen hatékonyabbá is.

Egyre nagyobb teret nyer az egészségügy azon iparágak között, amelyek jelenleg is igénybe veszik a Near Field Communication (NFC) adta lehetőségeket a fogyasztók kényelmének fokozása, a hatékonyság javítása, továbbá a folyamatok automatikussá tétele érdekében.

A technológiai elemzéseket készítő Transparency Market Research nemrégen publikált jelentése alapján ez a szektor az NFC egyik leggyorsabban bővülő szegmense, az összesített éves növekedési üteme 20,4 százalékos.  

Az NFC Forum szintén felfigyelt a jelenségre, és az egészségügyet az egyik kulcsfontosságú vertikális piaci szegmensként tartja számon. Ennek fényében érdemes feltenni a kérdést, hogy mi áll a szektor gyors felfutásának hátterében, és milyen fejlődési lehetőséget kínál az ágazatnak a rövid hatótávolságú, kétirányú kommunikációt lehetővé tevő NFC.

A legfőbb jellemzői között megemlíthetjük például a könnyű használatot, a széles körű elterjedtséget, a költséghatékony üzembe helyezést, és végül – de nem utolsósorban – az egyik legfontosabb előnyét, vagyis, hogy biztosítja az orvosi információk megfelelő biztonságát. 

A következőkben három olyan megoldásról számolunk be, amelyek az NFC-n keresztül segítenek az egészségügyi intézményeknek, hogy magasabb színvonalú, biztonságosabb ellátást nyújtsanak:

Biztonságos hozzáférés 

Számos egészségügyi létesítményben – beleértve a kórházakat, a kezelőket, a klinikákat, sőt a gyógyszertárakat is – találhatóak olyan területek, amelyeket bárki megközelíthet, de olyanok is, ahová tilos a belépés. Rendkívül fontos, hogy ezek a zónák le legyenek zárva, és kizárólag az engedéllyel rendelkező dolgozók léphessenek be például a műtőkbe vagy a vizsgálókba. A személyzet belépőkártyáit, telefonjait és egyéb eszközeit el lehetne látni NFC-technológiával, hogy ezzel korlátozzák egyes helyiségek elérését, míg például NFC-vel felszerelt készülékek rögzíthetnék a bemenő és kimenő forgalmat.

Az adatbázisok védelme

Úton a Big Data felé

A virtuális világot ugyanúgy védeni kell, mint a fizikai valóságot, különösen akkor, hogyha orvosi adatokról is szó van. Ezzel párhuzamosan azt is biztosítani kell, hogy a szakemberek gyorsan és kényelmesen elérjék az adatbázisokban és fájlokban tárolt információkat, azért, hogy a lehető legjobb ellátást nyújthassák a betegeknek. Az Near Field Communiation segítségével korlátozni lehet a számítógépekhez, táblagépekhez és egyéb készülékekhez való hozzáférést. Ez egyrészt garantálja az adatbiztonságot, miközben a rutinszerű feladatok elvégzését – mint például a fájlok frissítését vagy a korábbi leletek ellenőrzését – gyorsabbá és hatékonyabbá teszi. 

Valós idejű információk

A rövid hatótávolságú kommunikációs technológia lehetővé teszi, hogy a szakemberek nyomon tudják követni, hogy a páciensek épp hol vannak és milyen ellátásban részesültek. Az egészségügyi személyzet valós időben értesülhet a betegek hollétéről, arról, hogy mikor látta őket utoljára a nővér, és milyen terápiát írt elő akár csak pár perccel korábban a doktor.

Az erre vonatkozó információkat egy zárolt adatbázisban gyűjtenék, illetve tárolnák, amely több különböző formátumban is megtekinthető lenne, hogy egyszerűsítse a logisztikát, és megelőzhetővé tegye a hibákat. Az NFC-alapú címkék, illetve csuklópántok helyettesíthetnék a betegek által viselt hagyományos szalagokat, és a kiegészítőket valós idejű információkkal lehetne feltölteni, például, hogy a páciens mikor kapott utoljára gyógyszert, és milyen vizsgálatot kell elvégezni rajta.

Forrás: IoT Now