Okosbot hozhat áttörést a látássérültek számára

Kapcsolódó cikkek

Okosbot hozhat áttörést a látássérültek számára

Okosbot hozhat áttörést a látássérültek számára

egészség

2 perc

Világviszonylatban is új vakvezető rendszert fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen.

Az egyetem mérnökei elektromos érzékelővel ellátott vakbotot hoztak létre, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását.
 
A fogyatékossággal élő emberek számára az esélyegyenlőséget a fogyatékosság típusától függően különböző rendszerekkel lehet biztosítani. A mozgáskorlátozottak számára gondos tervezéssel és kellő anyagi ráfordítással a fizikai akadálymentesítés biztosítható. A siketek és nagyothallók számára az információhoz jutást jeltolmácsok vagy feliratok segíthetik, így emberi segítséggel vagy számítógépes rendszerekkel a hallássérültek akadálymentesítése is megvalósítható.

A látássérültek számára az egyik legfontosabb korlátozást a környezeti akadályok jelentik, tájékozódásukat hagyományosan a vakbot segíti. Bonyolult nagy terekben azonban nem követhető a környezeti tárgyak, pl. útszegélyek, de az útburkolaton kialakított kidomborodó jelzések érzékelhetősége sem mindig megfelelő – a rendkívül költségességük ellenére sem.

Jelenleg nincs olyan rendszer, ami a látássérültek akadálymentes közlekedésére hatékony megoldást biztosítana. Az Óbudai Egyetem mérnökeinek innovatív fejlesztése, az ARIADNÉ rendszer erre a problémára adhat megoldást.

A fejlesztés alapeleme egy olyan elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, mely segíti a felhasználót, hogy egy elhelyezett, speciális vezetőcsíkot (mely a rendszer másik fő eleme) követve önállóan el tudjon jutni céljához.

A speciális bot a hagyományos pásztázó mozgatással, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett, hang és vibráló jelzést is ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

  • Az eszköz a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú.
  • A botvég görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást.
  • A hang és vibráló jelzés a felhasználó által programozható.
  • Az elektronika tápellátását vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja.
  • Az eszköz teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú.
  • Az akadályokat kikerülő vezető csík az útburkolaton tartósan rögzíthető vagy a burkolatba beépíthető, több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők.
  • Az útelágazásokat Y alakú vonal kialakítás jelzi, amelyről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját

Az ARIADNÉ rendszer alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére, de akár kültéri események akadálymentessé tételére is.

A fejlesztést a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte és jónak értékelte. A rendszer szabadalmaztatási eljárása folyamatban van.