Segítség a tudatos alkoholfogyasztásban

Segítség a tudatos alkoholfogyasztásban

Segítség a tudatos alkoholfogyasztásban

egészség

1 perc

A karpánt a bőrön keresztül folyamatosan képes mérni a véralkoholszintet. Így folyamatosan nyomon követheti a viselője alkoholfogyasztását, sőt akár azt is, mikorra józanodik ki.

A korábban főként alkoholszondákat gyártó BACtrack a Skyn karpántjával nyerte meg a National Institute of Health kifejezetten véralkoholszint-mérő kiegészítőkre kiírt pályázatának 200 ezer dolláros fődíját. A tavaszi felhívás lényege az volt, hogy egy olyan modern viselhető eszközt alkossanak, amely diszkrét, de felveszi a versenyt a jelenleg használatos megoldásokkal.

A törvény őreinek, az egészségügynek és a szállítmányozásnak régi vágya egy pontos készülék. A forgalomban lévő eszközök mindamellett, hogy méretesek és költségesek, nem is képesek folyamatos és egyedi szintmérésekre.

A pályázat ezekre a problémákra remélt valamilyen praktikusabb megoldást találni. Egy könnyebben használható, részletesebb eredményeket közlő szenzor a kutatóknak is segítségére lehet, hiszen így kevésbé kell személyes beszámolókra alapozniuk az alkohol hatásainak kutatását.

Nem váltja le a szondákat

A Skyn csuklón viselhető és a bőrön át távozó izzadtságból méri a véralkohol-koncentrációt. Egyszerűen és azonnal elemezhető a levett minta: a karkötő az adatokat a kapcsolódó alkalmazáshoz továbbítja, amely azontúl, hogy képes az értékek folyamatos megjelenítésére, előre beállított határoknál értesítésekkel is figyelmezteti a felhasználót. 

Egyetlen hátránya, hogy nem tud valós idejű adatot szolgáltatni. Az alkohol lebomlását, és kicsapódását időbe telik bemérni a bőrön keresztül. 45 percre van szükség, hogy az etilalkohol a véráramból a verejtékbe jusson. Emiatt nem léphet a jelenlegi műszerek helyére, amelyeket a rendőrség használ, de a mérték megtartásában, a tudatos italfogyasztásban sokat segíthet.

Forrás: ReadWrite.com