Okoskarpánt figyelmeztet az éjszakai epilepsziás rohamokra

Kapcsolódó cikkek

Okoskarpánt figyelmeztet az éjszakai epilepsziás rohamokra

Okoskarpánt figyelmeztet az éjszakai epilepsziás rohamokra

egészség

2 perc

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói által fejlesztett Nightwatch akár életet is menthet.

Sokan nem tudják, de az epilepsziának számtalan megjelenési formája és besorolása ismert. Egyes csoportosítások szerint léteznek kisebb (úgynevezett abscence) rohamok, amikor a beteg látszólag csak „elbambul”, de pár másodperc múlva magához tér, és minden további probléma nélkül folytatja a korábban megkezdett tevékenységet. A komplex parciális rohamok esetén az átmeneti tudatzavar mellett különféle automatizmusok is megjelenhetnek, de alapvetően ez sem igényel „külső” beavatkozást.

A legsúlyosabb és a köztudatban epilepsziaként ismert forma a nagyroham (azaz a tónusos-klónusos roham), amikor a beteg egész teste rángatózni kezd, és ebben az esetben gyakori a nyelv elharapása is. Ilyenkor a beteg csak lassan nyeri vissza eszméletét, ha pedig mindez éjszaka történik, az akár komoly veszélyekkel is járhat.

Habár az érintettek nagy része megfelelő gyógyszerrel tünetmentessé válhat, sajnos vannak olyanok, akiknek a szervezete nem (vagy nem megfelelően) reagál a kezelésre, illetve a beteg mentális állapota is befolyásolhatja a terápia hatásosságát.

Az intelligens technológia azonban itt is sokat segíthet, legalábbis ezen dolgoznak gőzerővel az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói. A szakemberek olyan okoskarpántot fejlesztettek ki, amely képes időben észlelni a nagyrohamokat, és erről azonnali riasztást is küldenek a megadott személynek. A Nightwatch pulzusmérőjének és mozgásérzékelőjének köszönhetően valós időben érzékeli a megemelkedett pulzusszámot, valamint az izmok megfeszülését és összehúzódását.

A kapcsolódó vizsgálatok eredményei alapján az okoseszköz képes volt azonosítani a nagyrohamok 85 százalékát és a legsúlyosabb esetek 96 százalékát. 100%-os bizonyosság tehát ezzel sem nyerhető, azonban az biztos, hogy a „hagyományos” szenzoros megoldásnál nagyobb hatékonysággal működik a fejlesztés. A korábbi eszközök csupán a nagyrohamok 21%-át tudják észlelni. Az sem hátrány továbbá, hogy a Nightwatch könnyedén és kényelmesen viselhető, így nem zavarja a betegek éjszakai pihenését.

A karpánt „kezdetleges” változata két külön riasztást küld tünetenként, így a fejlesztők még dolgoznak ezek kombinálásán és a hatékonyság növelésén. A késztermék értékesítéséhez külön céget alapítottak LivAssured néven, továbbá tervezik a pánt audiovizuális rendszerekkel történő összehangolását is. A fejlesztés utolsó lépéseként pedig személyre szabott megoldást szeretnének kialakítani, biztosítva, hogy a szokatlan tüneteket produkáló betegek is időben segítséget kaphassanak.

Forrás: