Okosmikroszkóppal a járványok ellen

Okosmikroszkóppal a járványok ellen

Okosmikroszkóppal a járványok ellen

egészség

2 perc

A Dolgok Internete segítségével a patológiai szakemberek akár távolról is azonosíthatják a járványokat.

A vírusok elterjedésének megakadályozása nehéz feladat, különösen olyan betegségek esetében, mint a sárgaláz vagy az ebola. Gyors lefolyásuk miatt nem könnyű megfékezni és kezelni, különösen mivel több betegséget is a szúnyogok terjesztenek. További problémát okoz, hogy a földrajzi távolság miatt a mintákat gyakran sok időbe telik eljuttatni a klinikai elemzés helyszínére, ez pedig a járványok további elterjedését eredményezi.

Rejtélyes betegségek kutatásában is segíthet az okostechnológia

Ezt a problémát már úgy is megpróbálták áthidalni, hogy mikroszkópok képéről készítettek fotókat okostelefonokra rögzített objekítekkel. Ezek azonban nem megfelelő felbontásúak, így a vérminták ezzel a módszerrel nem ellenőrizhetők és elemezhetők megfelelően.

Egy távirányítású digitális mikroszkóp azonban megoldhatná a problémát, ezt ugyanis akár több ezer kilométeres távolságról is úgy irányíthatná a patológust, ahogyan arra éppen szüksége van, igény szerint nagyíthatna vele, vagy nézhetné a mintának különböző részeit.

A Skilled Analysts IoT-tanácsadó cég egyik projektjében egy ilyen okosmikroszkóp megalkotását tűzte ki célul. Munkájuk során a hagyományos modellt fejlesztettek tovább, így nem kellett a nulláról indulniuk, és egy teljesen új fejlesztésbe kezdeni, arról nem is beszélve, hogy ezzel a költségeket is alacsonyabb szinten tarthatják.

A műszerhez egyebek közt nagy felbontású kamerát csatlakoztattak, amely felhőszolgáltatáson keresztül továbbítja a képeket. Ezen felül két, távolról irányítható berendezés segít az élességet és a nagyítást állítani. Arról egyelőre még nem áll rendelkezésre információ, hogy az eszköz mikortól lesz elérhető és élesben is bevethető.

Forrás: NetworkWorld.com