Okosszekrény segíthet a demenciában szenvedőknek

Kapcsolódó cikkek

Okosszekrény segíthet a demenciában szenvedőknek

Okosszekrény segíthet a demenciában szenvedőknek

egészség

2 perc

A New York Egyetem kutatói a más tudósokkal és szakmai szervezetekkel végzett fejlesztéssel nagyobb önállóságot és méltóságot szeretnének biztosítani a betegeknek. A speciális bútor a segítők munkáját is megkönnyítené.

Az öt fiókból álló DRESS nevű komód egy táblagép, valamint kamerák és mozgásérzékelő szenzorok segítségével követi végig tulajdonosa öltözködési folyamatát. Az egyes ruhadarabok különböző fiókokban vannak előkészítve. Az eszköz – a viselt karpánthoz csatlakozva – a szenzorok révén nyert adatok és a képfelismerés segítségével képes monitorozni, hogy hol tart éppen a beteg az öltözködésben. A rendszer segít kiválasztani a soron következő darabot, annak felvételét pedig hangutasításokkal támogatja.

A demencia és más neurodegeneratív agyi rendellenességek napról napra nehezebbé teszik a legegyszerűbb feladatok – mint a fürdés, az öltözködés, az evés vagy a takarítás – elvégzését. Az ebben szenvedők előbb-utóbb nem képesek önállóan gondoskodni magukról, ami a mentális állapotukra is negatív hatással lehet. A probléma súlyosságát jelzi, hogy csak az Egyesült Államokban mintegy 16 millió gondozónak jelent ez napi szintű feladatot.

Az új fejlesztés célja, hogy kevesebb esetben legyen szükség külső segítségre. Az öltözködés megkezdéséhez a beteg megkapja segítőjének hangfájlban rögzített instrukcióit a megfelelő fiók kihúzására, amelyet egyúttal világító fény is jelöl. A fiókban lévő ruha vonalkódot tartalmaz, mely alapján a kamera képes azonosítani azt. Ha a ruhadarabot a beteg megfelelően vette fel, a rendszer továbblépteti őt a következő lépéshez.

Hiba vagy az öltözködés abbahagyása esetén a program hangutasítással ösztönöz a folytatásra. A kapcsolódó okoskarpánt monitorozza viselője stressz-szintjét és „frusztráltságát”, és a stressz-szint emelkedése esetén pedig segítséget hív. A gondozónak így nem mindig szükséges a helyiségben tartózkodni, a kapcsolódó applikáción keresztül is követheti az eseményeket.

Zajlanak a tesztelések

A JMIR Medical Information oldalán közölt vizsgálat tizenegy egészséges személy bevonásával zajlott, akik a demenciában szenvedő betegekre jellemző öltözködési nehézségeket szimulálva vettek részt a kísérletben. A felmerült nehézségek között szerepelt, ha a kísérleti alany egy ruhadarabot fordítva vagy kifordítva vesz magára.

Az ingek vagy nadrágok felvételének kezdeti fázisaiban a DRESS prototípusa 388-ból 384 esetben képes volt pontosan azonosítani a résztvevők ruházatát. Ugyanakkor a folyamat befejezésének érzékelésénél már akadtak problémák. Az ingek esetében 22-ből 10, míg a nadrágoknál 22-ből 5 esetben nem jelezte a program, hogy a folyamat befejeződött, így a fejlesztőknek van még mit finomhangolniuk a rendszeren.

Forrás: