Okostelefon segíti a látássérültek tájékozódását

Okostelefon segíti a látássérültek tájékozódását

Okostelefon segíti a látássérültek tájékozódását

egészség

3 perc

A Microsoft új applikációja mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a kamera előtt lévő tárgyakat, személyeket, és hangosan fel is olvassa, hogy mit lát.

Londonban, a mesterséges intelligencia jelenét és közeljövőjét elemző eseményen mutatta be új, első körben iPhone-okon elérhető Seeing AI alkalmazását a Microsoft – számolt be az újdonságról a HVG.

Az applikáció nevéből már következtetni lehet rá, hogy a mesterséges intelligenciának (AI) komoly szerepet szántak benne. Elsősorban a gyengén látókra gondoltak a fejlesztéseknél, az elképzelés ugyanis az volt, hogy az app szóban mondja el, hogy mit lát maga körül.

Az alábbi videóban jól látszik, hogy a megoldás akár egész dokumentumokat képes rögzíteni, de arcfelismerő algoritmusának köszönhetően akár azt is megmondja, hogy kit lát, bizonyos esetekben pedig még az arckifejezésükről is beszámol. 

A megoldás egyelőre csak néhány országban érhető el, és csak bizonyos iPhone készülékeken, de a fejlesztők ígéretei szerint később szélesebb körben is elérhetővé teszik az alkalmazást. Erre szükség is lesz, hiszen a gépi tanulás azt jelenti, hogy a program csak akkor lesz egyre okosabb, ha minél többen használják.