Okostipp a fájdalmas szurkálás ellen

Okostipp a fájdalmas szurkálás ellen

Okostipp a fájdalmas szurkálás ellen

egészség

1 perc

Speciális tapaszt fejlesztettek ki cukorbetegek számára amerikai kutatók, az eszköz nemcsak a vércukorszint változását képes érzékelni, hanem inzulint is juttat a szervezetbe. A kutatók célja, hogy olyan inzulintapaszt hozzanak létre, amelyet a betegnek csak néhány naponta kell majd cserélnie.

Az egyelőre csak egereken tesztelt okostapaszt fejlesztői szerint teljesen a cukorbeteg személyes igényeihez lehet alakítani. A tapasz figyelemmel kíséri a vércukorszintet és automatikusan inzulint juttat a szervezetbe több száz mikrotűjén keresztül. A vércukorszint legkisebb változását is képes érzékelni, ami azt jelenti, hogy szükség esetén kicsiny adag inzulint is képes a szervezetbe juttatni.

A fejlesztés nem nagyobb, mint egy postai bélyeg, és több mint száz apró (szempilla hosszúságú) tű van rajta. Ezekben a mikrotűkben glükózérzékelő enzim- és inzulinraktárak vannak, amelyek gyorsan kibocsátják az inzulint, ha a beteg vércukorszintje túl magasra emelkedne – idézte az MTI-t a Gazdasági Rádió hírportál.

„Gyorsan működő tapaszt fejlesztettünk ki, amelyet könnyű használni, és amely nem mérgező, biokompatibilis anyagokból készült. Az egész rendszert személyre lehet szabni, figyelembe véve a páciens súlyát és inzulinérzékenységét, azaz a tapaszt még okosabbá lehet tenni" – mondta Zhen Gu, az Észak-Karolinai Egyetem professzora a The Daily Telegraph-nak.

Az 1-es típusú cukorbetegek és az előrehaladott állapotban lévő 2-es típusú cukorbetegek kénytelen naponta rendszeresen mérni vércukorszintjüket és szinten tartása érdekében inzulininjekciókat beadni maguknak, ez a módszer azonban fájdalmas és nem pontos.

„A nem megfelelő mennyiségű inzulin jelentős komplikációkat okozhat, mint például vakság és végtagamputálás, és még borzalmasabb következményei lehetnek, mint a diabetikus kóma vagy halál" – mondta John Buse, a tanulmány egyik szerzője, az Észak-Karolinai Egyetem Cukorbeteg Gondozóintézetének igazgatója.