Orvosi robotok az egészségért – ilyen lesz a jövő

Orvosi robotok az egészségért – ilyen lesz a jövő

Orvosi robotok az egészségért – ilyen lesz a jövő

egészség

3 perc

A Universal Robots szakértői úgy vélik, hogy a robotok bevezetése az egészségügyi rendszerbe nagy segítséget jelenthet a sebészek, ápolók vagy akár a terapeuták számára. A fejlesztések jelentősen javíthatják a betegek életminőségét és hatékonyabbá tehetik ellátásukat.

Gépi kollégák: jönnek az együttműködő robotok?

A robotok ideális megoldást jelenthetnek az egészségügy bizonyos problémáira, hiszen pontosságuk, precizitásuk, rugalmasságuk és gyorsaságuk a betegellátás során is hasznosítható. Napjainkban jellemzően kutatási intézményekben és a betegek rehabilitációjában vesznek részt, de a jövőben széles körű alkalmazásuk is elképzelhető, hiszen az egészségügy további területein is folynak kísérletek a hasznosításukra.  

Gépek a műtőasztal mellett

Az első sebészeti beavatkozásra, amelyben robot is részt vett, 2015-ben került sor Spanyolországban. A Broca projektnek elnevezett kísérlet során egy laparoszkópiás műtétet végeztek robotkarok segítségével. Az egyszerű programozásnak köszönhetően a három szerkezet könnyen alkalmazkodni tudott a műtét sajátosságaihoz. 

A karok külön-külön és összehangoltan is képesek precíz munkát végezni, alig 18 kilogrammos súlyuknak köszönhetően pedig könnyen telepíthetőek, felfüggeszthetőek, így biztosítva az orvosok zavartalan mozgását. A műtét sikeressége is mutatja, hogy az együttműködő gépek komoly segítséget jelenthetnek akár a sebészek számára is, és a jövőben egymás mellett dolgozva, együtt gyógyíthatják a betegeket.

Segítség a rehabilitációban

A robotok emellett fontos szerepet játszhatnak a rehabilitációs folyamatokban, ezzel kapcsolatosan már több projekt megvalósult az elmúlt időszakban. Az Odensei Egyetem Neurorehabilitációs Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a The Patient@Home elnevezésű projektet, amelynek célja, hogy az agyvérzésen vagy sztrókon átesett betegek mielőbbi felépülését segítsék elő. 

A kifejlesztett berendezés a Rainer nevet kapta, és az ismétlődő funkcionális mozgások „újratanulásában” vállal fontos szerepet. A terapeuták számára lehetővé teszi, hogy különleges rehabilitációs programokat hozzanak létre a gép segítségével, ami a betegek számára teljesen biztonságos. A szakértők szerint a jövőre nézve rengeteg, még kiforratlan lehetőség van ebben a kezdeményezésben is.

A robottechnológia egyéb feladatokban, így például a páciensek felemelésében is segíthet, ezzel pedig nagy terhet vehet le a túlnyomórészt női ápolószemélyzet válláról. 

Robotok is felismerhetik a bőrrákot

A gyógyászat más területein is találkozhatunk érdekes kezdeményezésekkel, mint amilyen a Szingapúrban kifejlesztett megoldás, amely a sportmasszázs és az akupunktúra területén segíti a fizioterapeuták és az orvosok munkáját. Egy másik érdekes projekt a Changi General Hospital nevéhez fűződik, ahol egy robotot alkalmaznak a gyógyszerek és egyéb eszközök szállítására a kórház különböző részlegei között. 

A robotok és a robotkar sok időt takaríthat meg az egészségügyi dolgozóknak, ezáltal több beteget láthatnak el a kórházban. Az imént bemutatott kezdeményezések, bár csak kísérleti fázisban vannak, mégis ékes bizonyítékai a technológia egészségügyben történő hasznosíthatóságának. A Universal Robots szakértői szerint a jövőben világszerte egyre több egészségügyi intézményben is napi szinten találkozhatunk majd robotokkal, amelyek az emberek életét könnyítik meg.