PregnaScan: digitális segítség a kismamáknak

Kapcsolódó cikkek

PregnaScan: digitális segítség a kismamáknak

Íme, a digitális segítség, hogy nyugodtabb legyen a várandósság

egészség

2 perc

Hogyan segítheti a technológia a kismamákat és orvosaikat a kóros folyamatok felismerésében? Mit tehetnek azok, akik az orvosi szolgálattól távol, akár egy másik településen élnek? A PregnaScan ezekre a kérdésekre ad választ.

A kismamák számára fejlesztett telemedicina rendszer egy ujjra csíptethető diagnosztikai eszközből és egy applikációból áll, amely lehetővé teszi a rendszeres otthoni mérések elvégzését. A rendszer segítségével időben felismerhetők az esetleges kóros folyamatok – időt adva ezzel a hatékonyabb megelőzésnek.

A Vodafone Digitális Díj nyereménynek köszönhetően a PregnaScan alapítói, Dr. Kulin Sándor és Dr. Kulin Dániel a Magyar Védőnők Egyesületével karöltve tudták többszörözni a PregnaScan hatását. A rendszert több száz olyan kismamának juttatták el, akik a jelenlegi piaci áron nem érhették volna el a szolgáltatást. Dr. Kulin Dánielt kérdeztük projektjükről és a díjról.

– Mi motivált, hogy pályázz?

– Szerettük volna egy társadalmi projekt céljaira is felajánlani a PregnaScant, és ehhez illeszkedett nagyszerűen a Vodafone Digitális Díj, mint támogatás és keret. Hiszünk a civilek és a vállalkozások összefogásából fakadó sikerekben, emiatt pályáztunk karöltve a Magyar Védőnők Egyesületével, akikkel sikerült is megvalósítani ezt a projektet.

– Hogyan éltétek meg ennek a folyamatát?

– Amikor már elköteleződtünk a pályázati anyag megírása mellett, elkészítettük a szükséges anyagokat és beadtuk, majd elkezdtünk izgulni. Ennek a tetőfoka a díjátadó gála volt. Addigra már erősen vágytunk rá, hogy megvalósíthassuk azt a projekttervet, amelyet beadtunk, mivel menet közben egyre jobban beleéltük magunkat. Felemelő érzés volt, amikor felolvasták a nevünket, és kimehettünk a színpadra átvenni a díjat jelentő szobrocskát.

– Kiknek, milyen megoldásokkal érdemes szerinted pályázni?
 
Olyan innovatív, de még alacsony érettségű projekteknek érdemes pályázni, amelyek piacra lépés előtt vagy közvetlenül azután állnak, és szeretnék terméküket egy társadalmi hasznosságú projektben is próbára tenni, illetve szeretnének kicsit nagyobb ismertségre és referenciára szert tenni.

– Te mit profitáltál az egészből, hogyan alakult a projekted azóta, hogy támogatott a Vodafone?

Nagyon sokat tanultunk magunkról és a termékünkről a projekt során. Megismertünk fantasztikus védőnőket, közvetetten kismamákat, majdnem 150 magzat fejlődését és születését követtük végig, és még van hátra 230 – akiket már a projekten kívül viszünk tovább a megkezdett lendületből. Ez egy nagyszerű lehetőség és referencia, hogy megmutassuk a döntéshozóknak, milyen lehetőségek rejlenek a PregnaScan-ben, akár országos használat esetén.

A Vodafone Digitális Díjra idén is lehet pályázni Digitális Esélyegyenlőség, Digitális Társadalom és Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriákban. A pályázatokat 2020. március 6-ig várják. A díjjal kapcsolatos információk és a jelentkezési lap itt érhetők el.