Rákszűrés: a gépi intelligencia felülmúlja az orvosokat

Kapcsolódó cikkek

Rákszűrés: a gépi intelligencia felülmúlja az orvosokat

Rákszűrés: a mesterséges intelligencia felülmúlja az orvosokat

egészség

1 perc

Pontosabb az Artificial Intelligence (AI) a szakembereknél a mellrák mammográfiai diagnosztizálásában a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Egy amerikai-brit kutatócsoport hozta létre azt az algoritmust, amely mintegy 29 ezer nő röntgenfelvételei alapján „tanulta meg” a diagnosztizálást. Az algoritmus a mammográfiai felvételek olvasásában hat orvost múlt felül – olvasható a BBC hírportálján. A kutatócsoportban a londoni Imperial College és a Google Health szakemberei is részt vettek.

A tanulmány szerint a mesterséges intelligencia annyira jó, mint két orvos együttvéve. Ráadásul fáradhatatlan, és a szakemberek szerint pontossága tovább javítható. Számos ország egészségügyi protokollja szerint két radiológusnak kell elemeznie a nők röntgenfelvételeit. Amennyiben nem esik egybe véleményük, egy harmadik orvost is bevonnak a feladatba.

A kísérleti program során a kutatók anonim felvételeket tápláltak be a számítógépbe. Az orvosokkal ellentétben a gépi intelligencia csak a mammográfiai felvételeket látta, nem ismerte a páciens állapotának történetét.

Az eredmények alapján az AI pontosabb volt a diagnosztizálásban annál, mint amikor azt egyetlen orvos végezte, és ugyan olyan jó volt, mint amikor két szakember együtt elemezte a felvételeket. Előző esetben 1,2 százalékkal csökkent a hamis pozitív és 2,7 százalékkal a hamis eredmények aránya – idézte az MTI összefoglalóját a Trend FM.

A BBC felhívta a figyelmet arra, hogy egy radiológus képzése több mint egy évtizedet vesz igénybe, és Nagy-Britanniában például jelenleg több mint ezer radiológus hiányzik az állami egészségügyi rendszerből.