Sokat stresszel? Így segíthet a viselhető technológia

Kapcsolódó cikkek

Sokat stresszel? Így segíthet a viselhető technológia

Sokat stresszel? Így segíthet a viselhető technológia

egészség

2 perc

A svájci lausanne-i mérnökök által kifejlesztett viselhető tapasz folyamatosan képes monitorozni a stresszhormonnak is nevezett kortizol termelődését.

Az Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) Nanoelektronikai Eszközök Laboratóriuma és az Xsensio által kifejlesztett eszköz egy miniatűr szenzor segítségével érzékeli a kortizolhormon termelődésének mennyiségét a stressz alatt álló emberi szervezetben. 

A kutatók abban bíznak, hogy az új technológia felhasználható a stresszel kapcsolatos betegségek jobb megértéséhez.

A testnek a nap folyamán az anyagcserétől kezdve a vérnyomáson át a vércukorszintig mindent szabályoznia kell, és ehhez már korán reggel fel kell töltődnie. Stresszes helyzetben viszont ez a kényes egyensúly könnyedén felborulhat. A kortizolhormon túlzott termelődése pedig olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az Addison-kór vagy a Cushing-szindróma.

A krónikus stressz megzavarhatja a test természetes cirkadián ritmusát, és számos egészségügyi problémát eredményezhet, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szorongást, a fáradtságot, az allergiát és az elhízást.

Adrian Ionescu, a Nanolab vezetője kiemelte, a mostanihoz hasonló fejlesztésekkel az orvosok objektíven számszerűsíthetik, hogy például egy beteg depresszióban vagy kiégésben szenved, valamint, hogy az alkalmazott kezelés valóban hatékonynak bizonyul.

A kortizolszintet jellemzően csak adott pillanatokban, vérvizsgálat segítségével lehet megállapítani. Az új eszköz viszont grafénből – egyetlen, szénatomokat tartalmazó rétegből – álló tranzisztorból és elektródból épül fel, amely képes a folyamatos monitorozásra.

A transziztor rövid DNS-töredékeket használ, amelyek kötődnek a kortizolhoz. Majd a szenzor képes felismerni és megmérni a verejték kortizol-koncentrációját.

A módszer előnye, hogy az orvosok így non-invazív módon juthatnak kvantitatív adatokhoz bizonyos stresszel kapcsolatos betegségekről – emelte ki Ionescu. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség tű használatára vagy egyéb műtéti eljárásokra.

Az Xsensio vezetője, Esmeralda Megally elmondta, elsőként kórházban ápolt betegek esetén szeretnék használni az új módszert. Végső soron pedig a viselhető kiegészítőkbe – például karpántokba – építenék be a minitűr eszközt.

Forrás: