Spórolja meg az orvosi rendelőben való várakozást

Spórolja meg az orvosi rendelőben való várakozást

Spórolja meg az orvosi rendelőben való várakozást

egészség

3 perc

A Teague által megtervezett egészségügyi készlet lehetővé teszi, hogy a betegek akár a fürdőszobájuk magányában is elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat és videokonferencia keretében konzultáljanak az orvosukkal.

Ugye már Önnel is előfordult, hogy heteken keresztül nem sikerült megszabadulnia egy makacs megfázástól, vagy felfedezett a testén egy csúnyán kinéző anyajegyet? Ilyenkor az első gondolata az embernek, hogy meg kellene nézetnie magát egy szakemberrel, de általában senkinek nincs kedve egy fél napot eltöltenie azzal, hogy az orvosi rendelő előtt várakozik, míg sorra kerül. A Teague nevű fejlesztő vállalat erre a helyzetre kereste a megoldást, és egy olyan egészségügyi készüléket tervezett, ami lehetővé tenné, hogy az ember bárhonnan, akár az otthonából is konzultálni tudjon a doktorával.

A készlet gyakorlatilag két elemből áll; az egyik egy intelligens sztetoszkóp, amivel a felhasználók például ellenőrizhetik a szívverésüket és a légzésüket, de arra is képes, hogy optikai szálakkal belevilágítson az ember fülébe, vagy nagy felbontású képeket készítsen a bőr felszínéről. Ehhez kapcsolódna egy videokonferenciák szervezésére is alkalmas kamera, amelyet a tükörre lehet rögzíteni. Az eszköz videót továbbítana az egészségügyi szakembereknek, emellett figyelné a felhasználók mozgását, szívritmusát és testhőmérsékletét. Ez azonban még nem minden; a kamera arra is képes lenne, hogy képeket vetítsen ki az ember testére vagy a tükörre, hála a beépített pico projektornak.

Már készül a Google Maps sebészek számára >>A készlet megvásárlását követően tehát a felhasználók akár a fürdőszobájuk magányában is részletesen konzultálhatnak az állapotukról a doktorral, anélkül, hogy hosszasan kellene várakozniuk egy zsúfolt rendelőben. „Arra törekszünk, hogy a hagyományos orvosi vizsgálati eszközöket a betegek kezébe adjuk” – emelte ki a Teague hardver kísérleti laboratóriumának vezetője. A csapat abból indult ki az eszköz megtervezése előtt, hogy az orvosok általában egész nap fel-alá rohangálnak egyik kórteremből a másikba, pusztán azért, hogy néhány alapvető tesztet elvégezzenek.

Az intelligens egészségügyi készlet így tehát nem csak az egészségükért aggódó vásárlók, hanem a doktorok válláról is komoly terhet vehet le. A készülék megvásárlásával ugyanis a betegek otthon is végrehajthatják az összes szükséges vizsgálatot, miközben telefonon tartják a kapcsolatot az orvosukkal, aki azonnal kiértékelheti az eredményeket. Természetesen a készlet használata a napi rutin részét is képezheti, a betegek ugyanis naponta lefuttathatják valamennyi tesztet, így a legközelebbi orvosi konzultáció alkalmával a szakemberek ellenőrizhetik a trendeket és a változásokat.

Rajzoljon bioszenzorokat a bőrére >>„Egy személyes találkozó alkalmával a doktornak általában 15 perce van arra, hogy képet kapjon a beteg kórtörténetéről, elvégezze rajta a szükséges vizsgálatokat, és hasznos tanácsokkal, illetve receptekkel lássa el a pácienst” – hangsúlyozta Matt Schoenholz. Ez az időkeret rendkívül szűkös ahhoz, hogy az orvos pontosan átlássa, történt-e javulás az előző kontroll óta, vagyis sokkal nehezebb körültekintő döntést hozni arról, hogyan érdemes folytatni a kezelést. Ennél jóval sokatmondóbb az, hogyha a szakember ellenőrizheti a trendeket, így jobban fel tudja mérni a beteg egészségügyi állapotának változását.

Természetesen az intelligens készülék önmagában még nem teszi egészségügyi szakértővé a betegeket, vagyis a felhasználóknak minden bizonnyal segítségre lesz szükségük ahhoz, hogy a mellkasukon a megfelelő helyre tegyék a sztetoszkópot. Ebben nyújt majd segítséget a készletben található kamera, amely az ember testére kivetített képekkel rajzolja ki azt a pontot, ahova az eszközt helyezni kell.

„Ahelyett, hogy az orvosnak kellene instrukciókat adnia, hogy „most egy kicsit balra, most egy kicsit felfelé”, a kamera egy kört vetít a beteg mellkasára, amely zölden világít, hogyha a páciens megtalálta a megfelelő helyet” – magyarázta az eszköz működését Roger Jackson, a Teague kreatív igazgatója. A jelenlegi tervek szerint az intelligens egészségügyi készletet a jövőben kiegészíthetik egy otoszkóppal – fültükörrel – is, amelynek segítségével az orvosok ellenőrizhetik, hogy a páciensnek nincs-e valamilyen fertőzése vagy gyulladása. Az eszközt úgy tervezték meg, hogy a lehető legkisebb és legpuhább legyen, vagyis gyerekek is használhatják úgy, hogy közben nem okoznak maguknak sérülést.

Forrás: WT Vox