Sportolásra buzdít a legtöbb okoskütyü

Sportolásra buzdít a legtöbb okoskütyü

Sportolásra buzdít a legtöbb okoskütyü

egészség

3 perc

A következő három évben várhatóan továbbra is a fitneszeszközök határozzák meg a viselhető kiegészítők piacát – olvasható a Juniper Research legújabb felmérésében.

A piackutatás szerint a manapság még elég elterjedtnek számító okosórák a 2018-ig tartó időszakban valószínűleg veszítenek népszerűségükből, és kevesebb felhasználó választja majd öltözéke megkoronázásául az intelligens időmérőket. A vállalat szakértői most azt várják, hogy 2019 végén világszerte mintegy 110 millió ember használ majd sportoláshoz valamilyen új fejlesztést, miközben több mint 130 millió okosóra-tulajdonos lesz. 

A 2020-ig tartó négyéves időszak trendjeit feltérképező elemzésből az is kitűnik, hogy a különböző termékkategóriák közötti határok egyre jobban elmosódnak. Manapság a fitneszmérők is rendelkeznek hívásfogadási, üzenetkezelési és egyszerű értesítő funkciókkal, ami eddig elsősorban az okosórák sajátja volt.

A mobilos alkalmazásokon keresztül ellenőrizhető és irányítható mozgáskövetők – mint például a Samsung Gear Fit vagy a Microsoft Band – pedig még tovább csökkentik a szakadékot az okoskészülékek közt.

A Juniper Research nemrég készített kutatása a technológia fogyasztói megítéléséről arra is rávilágított, hogy a fitneszeszközök azért is számítanak a legkedveltebbnek, mert egyfelől olcsóbbak, mint az intelligens időmérők, másrészt a működésük is egyszerűbb. 

A rendszeres mozgással spórolni is lehet

A tanulmány emellett kihangsúlyozta a pénzügyi ösztönzők nem elhanyagolható szerepét is abban, hogy elterjedtebbé váljanak az aktívabb életvitelt támogató újítások, mivel ezeknek az egészségügyi állapot javításában és az életmódváltásban is komoly szerepük lehet. 

A bajnokság kulcsa: a viselhető technológia

Ez még jobban érvényesül a profi sportolók világában, ahol az M2M-megoldások napjainkra rengeteg csapat felkészülésének és tréningjének váltak nélkülözhetetlen kellékeivé. Ezen a területen ma minden kétséget kizáróan a ruházatba beépített aktivitásmérők az egyeduralkodók a piacon.

A szakértők azt jósolják, hogy idővel akár a készülékek által mért teljesítmény is szerepet játszhat majd a sportolók toborzásában, egyben szerződéses kötelezettségeik részét is képezheti. 

Gyakorlati akadályok az orvosi alkalmazás előtt

A felmérés készítői azt is megjegyzik, hogy a jövőben elektronikus formában gyűjtött orvosi adatok várhatóan segítik majd az egészségügyi kiegészítők átvételét. A készülékek ára, illetve az okostelefonoktól való függésük ugyanakkor gátját képezheti annak, hogy az ellátórendszerek világszerte teljes mértékben átálljanak a használatukra. 

A tanulmány szerzője, James Moar kiemelte: „rendkívül kecsegtető a lehetőség, hogy az okoseszközöket a felhasználók egészségi állapotának nyomon követésére használják, de ezek előnyei nem teljesedhetnek ki, míg egy okostelefon meglététől függ az információk összegyűjtése és továbbítása. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az egészségügyben szigorú követelményeknek kell megfelelni az adatok tárolását és továbbítását illetően”.

Forrás: IoT Now