Stroke-előrejelző eszközt fejlesztettek magyar kutatók

Stroke-előrejelző eszközt fejlesztettek magyar kutatók

Stroke-előrejelző eszközt fejlesztettek magyar kutatók

egészség

1 perc

A WIWE elnevezésű készülék azzal, hogy képes előrejelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát, ezrek életét mentheti meg.

Az eszköz két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz vagy tablethez kapcsolható applikációból. A WIWE ezenkívül képes mérni a vér oxigénszintjét, a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló  – összegezte Kozmann György professzor, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, aki munkatársaival alkotta meg az orvostechnikai eszközt.

A találmányt az egri székhelyű Sanatmetal Kft. fejlesztette tovább és szerezte meg a szükséges engedélyeket. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat is gyárt és forgalmaz.

A hirtelen szívmegállás világszerte vezető halálok

A betegség túlélési aránya mindössze 10 százalék. A stroke a második leggyakoribb halálok, a WHO adatai szerint éves szinten több mint 5 millió ember hal meg emiatt a világon.

Magyarországon a halálozások 51 százalékát szív- és érrendszeri betegségek és traumák okozzák. „A heveny szívizominfarktus legsúlyosabb, leginkább az első órákban fellépő szövődménye az esetek akár 30 százalékában a hirtelen halált okozó kamrafibrilláció” – idézték a közleményben Becker Dávidot, a Kardiológus Társaság főtitkárát.

Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában a stroke közvetlen kiváltó oka az úgynevezett pitvarfibrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető. A diagnosztikai eszköz az EKG-görbe tulajdonságait kiértékelő – a világon egyedülálló – intelligens algoritmus segítségével megmutatja a keringés-összeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát. Továbbá segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordoz rohamszerű pitvarfibrillációt is – számolt be róla az MTI összefoglalója alapján a TrendFM.hu.