Súlyos sérülés esetén így segít a technológia

Súlyos sérülés esetén így segít a technológia

Súlyos sérülés esetén így segít a technológia

egészség

7 perc

Világszerte rengeteg ember sérül meg és veszíti el valamelyik végtagját a háborúk, a terrorizmus, súlyos betegség vagy baleset következtében. A fejlesztő cégek arra törekednek, hogy az elveszített végtagokat minél jobban helyettesítő testrészeket alkossanak.

Nemrég például Jeruzsálemben egy terroristák által vezetett autó egy zsúfolt buszmegállóba csapódott, és soha nem gyógyuló sérülést okozott egy 15 hónapos izraeli kisfiúnak. Ugyan az orvosok a végsőkig harcoltak, hogy meg tudják menteni a gyermek bal lábát, de végül nem maradt más választás, mint az amputáció. 

Annak ellenére, hogy valószínűleg még sok évnyi megfeszített fejlesztői munka áll a mérnökök és orvosok előtt, mielőtt a hasonló sérüléseket teljesen helyre lehetne hozni, nem kizárt, hogy a kisfiú egy teljesen új lábbal rója majd az utcákat felnőttkorára. Szerencsére Izraelben rendkívül fejlettek a kreatív orvosi technológiák, ráadásul az utóbbi időben Hollandiában, Izlandon és az Egyesült Államokban is komoly előrelépésnek lehettünk szemtanúi az orvosbiológia terén.

Cikkünkben ezúttal néhány olyan céget mutatunk be, melyek vállalkoztak a nem is olyan régen még elképzelhetetlennek látszó küldetésre, hogy mesterséges végtagot készítsenek:

ReWalk (Izrael)

A ReWalk egyike azon számos cégnek, amelyik úgynevezett „exoskeletonokkal” – vagyis egy elég súlyos, fémből készült mesterséges külső vázzal – próbálja megkönnyíteni azoknak a betegeknek a helyzetét, akik gerincsérülést szenvedtek, vagy akik rehabilitációra szorulnak. 

A korábban Argo néven ismert vállalatot 2001-ben alapította Dr. Amit Goffer, akinek mind a négy végtagja lebénult. Napjainkban a ReWalk rendelkezik az egyetlen olyan robotikus külső vázzal, amely az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság (FDA) jóváhagyását is elnyerte. Bár a cégnek akadnak versenytársai – mint például a Rex és az Ekso – mindeddig a ReWalk büszkélkedhet a legügyesebb formatervezéssel. 

Össur (Izland)

Az izlandi vállalat kétségkívül egyike a fejlesztésekben élen járó cégeknek. A Proprio Foot névre keresztelt robotikus műlábukat motorral szerelték fel, és egy akkumulátor működteti. A megoldás egyik legfőbb előnye, hogy a viselőjének így nem kell magának is egyensúlyoznia, ami megerőltetné az izmait és további sérülésekhez vezethetne. A jelenlegi kompakt kinézetű végtagpótló szerkezeten túl a vállalat most egy olyan prototípust is tesztel, amelyik összeköti a felhasználó periférikus idegpályáit. 

Az új modell béta tesztelői azon kevesek közé tartoznak a világon, akik olyan művégtaggal rendelkeznek, melyet gondolatokkal is lehet irányítani. Jelenleg más kutatócsapatok és cégek is dolgoznak egy hasonló szerkezet megalkotásán, de az Össur gépezete továbbra is élen jár a versenyben, hisz a fejlesztőknek sikerült elérni, hogy az idegi impulzusra az eszköz azonnal reagáljon, mindenféle időbeli késleltetés nélkül.
 
Xilloc Medical (Hollandia)

A vállalat fő profilja a 3 dimenziós nyomtatásban, titániumból készült csontpótlások gyártása. A cég 2001-ben azzal került az újságok címlapjára, hogy belga, valamint holland kutatókkal együttműködésben egyik termékükkel teljes mértékben pótolni tudták egy 83 éves hölgy alsó állkapcsát, amely egy fertőzés következtében degenerálódott. Minden egyes kinyomtatott csontpótlásuk személyre szabott, és elméletileg néhány nap alatt elkészül. 

Forrás: Geektime