Szívünk védelmében: a mobil kardiológia jövője

Kapcsolódó cikkek

Szívünk védelmében: a mobil kardiológia jövője

Szívünk védelmében: a mobil kardiológia jövője

egészség

2 perc

Az egyre csökkenő méretű szenzorok komoly változásokat indíthatnak el az egészségügyben is, például megkönnyíthetik a szívproblémák megfigyelését.

Az intelligens egészségügy terjedésével egyre több innovatív kardiológiai megoldás is megjelenik, például az olyan beültethető eszközök és viselhető kiegészítők, melyek a mért paramétereket azonnal a kezelőorvos számára továbbítják. Ezzel pedig a betegek állapota távolról is figyelemmel kísérhető, és a beavatkozás szükségessége is időben felismerhető.

A beültethető eszközök jövője

Virtuális szív tesztelheti az orvosi műszereket

A várakozások szerint a technológiai fejlődéssel párhuzamosan az orvosi implantátumok (például pacemakerek) mérete is csökkeni fog, és a vezeték nélküli megoldások is elterjednek. Így akár a pacemaker beültetése katéteren keresztül is megvalósulhat. Ráadásul a vezeték nélküli technológiának köszönhetően a töltés is sokkal egyszerűbbé válik, és nem szükséges műtéti beavatkozás a telepek cseréjéhez.

A következő generációs beültethető eszközök a szívritmus szabályozásán túl lehetővé tehetik a 24 órás távoli szívmegfigyelést, a különböző paraméterek és a „viselkedési” minták rögzítését, valamint ezeknek a kezelőorvoshoz történő továbbítását.

Példának okáért az eszköz jelezheti, hogy mikor van szükség alaposabb kivizsgálásra, segítségével meghatározható a gyógyszeres kezelési- vagy a mozgásterv, vagy akár átprogramozható a saját működése. A nagyobb rugalmasság és az időben történő visszajelzés érdekében minden adat továbbítható okostelefonra, ahol értesítések és riasztások is jelezhetik a veszélyt a páciensnek.

A jövő már elkezdődött

Bár az okos egészségügyi fejlesztések más területekhez képest jóval lassabban zajlanak (egyrészt a szigorú ellenőrzési folyamatok miatt), a kardiológiai újítások viszont más egészségügyi ágazatokhoz képest mégis gyorsabban beépülhetnek a hétköznapokba. Például már léteznek vezeték nélküli pacemakerek (melyek közvetlenül a szív mellé ültetve szabályozzák annak működését), és a várakozások szerint a „mobil” kardiológiában is nagy változásokra lehet majd számítani a következő évtizedben.

Forrás: Medgadget