Születéstől az időskorig – Így követi életünket a csúcstechnológia

Születéstől az időskorig – Így követi életünket a csúcstechnológia

Születéstől az időskorig – Így követi életünket a csúcstechnológia

egészség

2 perc

A németországi IFA technológiai kiállításon a Philips több új okoskészüléket is bemutatott.

A világcég IoT-alapú fejlesztései a babafigyeléstől az idősgondozásig hasznos kiegészítők lehetnek. A bemutatott innovációk között van olyan készülék, amely közvetve ultrahangos szkennerré, helymeghatározó vagy ápolást segítő eszközzé változtatja az iOS vagy Android operációs rendszerű okostelefont.

A gyermekvigyázóként működő fejlesztések – például a uGrow rendszer – egy sor készülékkel és alkalmazással párosítható, így a szülők virtuálisan is szemmel tarthatják a család legkisebbjeit.

Bébimonitor és hőmérő

A Philips Avent uGrow segítségével a szülő okostelefonján vagy táblagépén keresztül figyelheti a baba minden mozdulatát, a uGrow Smart Ear Thermometer-rel pedig folyamatosan monitorozható a gyermek testhőmérséklete.

A speciális babafigyelő már megvásárolható Európa egyes országaiban és hamarosan a kontinens többi részén, illetve az Egyesült Államokban is elérhetővé válik. A fülhőmérő pedig a tervek szerint 2016 márciusától kapható Európa meghatározott részein, szélesebb körben pedig várhatóan nem sokkal ezt követően lehet majd beszerezni.

Magzatfigyelés

A Lumify ultrahangos vizsgálatra képes, a kézi eszköz ultrahangképeket készít és továbbít a mobilra vagy tabletre telepített alkalmazásra. Sőt, a telefon vagy táblagép kijelzőjére rajzolt vonal segítségével a magzat mérete is megállapítható. Az egészségügyi szakemberek által beszerezhető Lumify az Egyesült Államokban még idén a boltokba kerül.

Arcápolás okosan

A felnőtteknek készült termékek közül kiemelhető a Smart Shaver 7000, amely egy csatlakoztatott (connected) borotva és szakállvágó.

A VisaPure Advanced bőrápoló készülék pedig élénkíti a vérkeringést és segít az arcizmok ellazításában. Ez a termék csak a SkinProfile szolgáltatást nyújtó üzletekben lesz elérhető, ahol szépségtanácsadók határozzák meg a vásárló bőrtípusát és annak megfelelő görgős fejet csatlakoztatnak majd az eszközhöz.

Az „okosság” itt abban rejlik, hogy a használó adatait egy, a masszírozó részbe beépített NFC-chip tárolja. A készüléket más családtagok is használhatják, ekkor nincs más dolguk, mint hogy kicseréljék a fejrészt a saját, személyre szabott eszközükre.

A vállalat egy alvást segítő és légzéskimaradást megakadályozó maszkot is bemutatott, de az okostermékek sorát gyarapítja a fényterápiás fájdalomcsillapító készülék, a Blue Touch tapasz vagy az idősek számára fejlesztett automata gyógyszeradagoló, a Medido.

Ami a közös mindegyikben, hogy az IoT-megoldásoktól (Internet of Things – Dolgok Interete) elvárhatóan a készülékek összekapcsolhatóak a különböző okostelefonos alkalmazásokkal.

Forrás: Cnet.com