Távfelügyelet és AI: viselhető eszköz a krónikus betegeknek

Kapcsolódó cikkek

Távfelügyelet és AI: viselhető eszköz a krónikus betegeknek

Távfelügyelet 0-24-ben: viselhető készülék a krónikus betegeknek

egészség

1 perc

A Current Health viselhető kiegészítője az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) engedélye alapján már otthon is használható.

A skóciai edinburgh-i székhelyű cég fejlesztése még februárban kapta meg az engedélyt a kórházban lévő betegek megfigyeléséhez, mostantól azonban a betegek már önállóan is használhatják.

A felkarra felcsatolható, vezeték nélküli készülék képes monitorozni viselője pulzusát, légzését, véroxigén szintjét, testhőmérsékletét és „mozgékonyságát” is.

A mért adatokat valós időben továbbítja a kezelőorvosnak, aki így baj esetén még időben megteheti a szükséges beavatkozásokat. A gépi tanulásnak köszönhetően ugyanis az eszköz képes felismerni, ha a mutatók esetleg rossz irányba mozdulnának el.

Christopher McCann, a Current Health ügyvezető igazgatója elmondta, a kórházon kívül is egyre inkább szükség van a betegek állapotának monitorozására, ez az eszköz pedig megfelelő megoldás minderre.

A készüléket jellemzően krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) és szívelégtelenségben szenvedő betegek használják. A légzés és a pulzusszám figyelése révén a Current sokat segíthet a fenti betegségek kezelésében, melyek az Egyesült Államokban a halálozási arányt tekintve a legveszélyesebbek közé tartoznak.

A fejlesztésnek anyagi szempontból is kiemelt jelentősége van, mivel a betegek kórházi kezelési költsége meglehetősen magas, így egyre több egészségügyi szolgáltató él a távfelügyelet nyújtotta lehetőségekkel. Ráadásul a mért adatok automatikusan bekerülnek az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokba.

A páciensek a méréseken, adatsorokon kívül hozzáférhetnek egy speciális betegtájékoztatóhoz, emlékeztetőt kaphatnak a gyógyszer bevételéről és egy chatbottal is „társaloghatnak”. Fontos továbbá, hogy a távoli felügyelet ideje alatt a betegek továbbra is kommunikálhatnak az egészségügyi szolgáltatóval szöveges üzenet vagy videó formájában.

Forrás: