Távgyógyászati kabin javíthatná az egészségügyi ellátást

Kapcsolódó cikkek

Távgyógyászati kabin javíthatná az egészségügyi ellátást

Távgyógyászati kabin javíthatná az egészségügyi ellátást

egészség

5 perc

A Health 4 Development szűrővizsgálatok elvégzésre képes kabinja orvosokat és pácienseket köt össze a világ bármely pontjain.

A találmány egy francia doktor, Franck Baudino nevéhez fűződik. Baudino éveken keresztül járt elszigetelt afrikai közösségekbe, hogy orvosi segítséget nyújtson, ehhez azonban rendszeresen két-három napos hosszú utakat kellett megtennie. Ennek hatására döntötte el, hogy olyan megoldást keres majd, amellyel könnyebben eljuttathatja a professzionális segítséget a világ bármelyik pontjára. Ebből a célból alapította a Health 4 Development (H4D) céget.

A CIA adatai szerint a fejlődő országokban tízszer kevesebb orvos jut egy emberre, mint a fejlett országokban. Nigériában körülbelül négy orvos jut 10 ezer emberre, míg Ghánában mindössze egy. Összehasonlításképpen: Franciaországban ez a mutató körülbelül harminc, míg Norvégiában vagy Svájcban negyven.

Mindezek ellenére a fejlett országokban sem ismeretlen jelenség az úgynevezett „egészségügyi sivatag”. Ez olyan, nagyvárosoktól távolabb eső országrészeket jelent, ahol a lakosok többsége rendszeres egészségügyi ellátás nélkül maradhat.

Mindennel felszerelt orvosi fülke

Baudino három nagy szempontot alapján kezdte el kutatni, hogy milyen módszerrel érje el az elhagyatottabb, izoláltabb földrajzi területeket is. Ezek az állapotfelmérés minősége, a fenntartható gondozási pont és a bizalom megalapozása. Ennek alapján tervezték meg a H4D segítségével a 191 centiméter hosszú, 121 centiméter széles és 285 kilogramm súlyú Consult Station egészségügyi kabint. 

Az állomás belsejében professzionális egészségügyi eszközök, képernyők, és egy, a kommunikációt lehetővé tevő videórendszer találhatók.

Az orvos szóbeli irányításával a páciens használni tudja az ott található eszközöket, így az állapotfelmérésben segédkezhet. A mért paraméterek között szerepelhet a vérnyomás, a pulzus, a vér oxigénszintje, de akár olyan adatok is, mint a magasság, súly és testhőmérséklet. A kabint EKG-val és sztetoszkóppal is felszerelték, de a készlethez tartozik egy dermatoszkóp a bőrgyógyászati ellenőrzéshez, egy funduskamera a szemvizsgálathoz és egy fül-orr-gégészetben használt otoszkóp is.

A kabin segítségével az egyszerűbb betegségek felismerése és kezelése is lehetséges – míg telefonon keresztül jóval kevesebb a lehetőség. Néhány területet ugyanakkor értelemszerűen ki kellett zárniuk a vizsgálatok sorából: ilyenek például a sürgősségi esetek, a pszichiátriai problémák, valamint az injekciók beadása. 

A fülke használatához természetesen szükség van a páciens pontos azonosítására a helyi társadalombiztosítási vagy egészségügyi kártyák segítségével. Orvosi receptet a konzultáció végén a gépen keresztül kaphat a beteg, a vizsgálat adatait pedig egy biztonságos online adatbázisban követheti nyomon.

Működés élesben

Franciaországban már több helyen megtalálhatóak a távgyógyászati kabinok, melyekhez egyelőre ötven szakképzett orvos áll rendelkezésre, számukra heti két-háromszor négyórás kiegészítő munkát jelent a szolgáltatás.

A berendezést akárhol fel lehet állítani, legyen szó munkahelyekről, idősek otthonáról, kollégiumokról vagy akár kórházakról. Az utóbbi években a cég nyolc másik országban kezdett el terjeszkedni, Olaszországot, a Fülöp-szigeteket, az Egyesült Arab Emírségeket, Kanadát és az Egyesült Államokat is megnyerve magának.

Forrás: ZDNet