Terápiáknál is hasznos lehet a VR-szemüveg

Kapcsolódó cikkek

Terápiáknál is hasznos lehet a VR-szemüveg

Terápiáknál is hasznos lehet a VR-szemüveg

egészség

1 perc

Erős érzelmeket válthat ki a virtuális világba való belépés, a Looxid Labs pedig ezeket a reakciókat próbálja meg minél pontosabban mérni.

Ehhez építette ki a startup a LooxidVR nevű rendszerét, egy telefon-alapú VR (virtuális valóság) headsetet, amely két szemkövető kamerával és hat EEG agyhullám érzékelővel van ellátva.

A virtuális valóság is támogathatja a fejvadászokat

Felmerül természetesen a kérdés, hogy milyen közvetlen előnye származhat ebből a felhasználónak. Nem nehéz elképzelni egy játékot, amely a saját nehézségi szintjét növeli a játékos stressz-szintjére alapozva, vagy egy VR-videót, amely különböző narratív lehetőségek közül válogat az agyi válaszoknak megfelelően. 

Mindez elképzelhető, de nem ez a fejlesztők elsődleges célja. A csapat a megoldást egyfajta kutatási eszközzé szeretné fejleszteni, amelyet az üzleti és egészségügyi szektorban is kihasználhatnak majd. 

Néhány helyen már elkezdték használni a virtuális expozíciós terápiát: a pácienst ilyenkor specifikus, de irányítható stresszhelyzetbe helyezik, hogy megtanulja kezelni és feldolgozni a traumatikus élményeket.

Az idei technológiai vásáron, a Las Vegas-i CES-en bemutatott demó természetesen ennél visszafogottabb élményt kínált: az érdeklődőket egy múzeumi sétán vezették végig, ahol egy lebegő, képzeletbeli képernyőn követhették saját agyi működéseiket.

Habár ez elég meseszerűen hangzik, néhány nagy név már letette a LooxidVR mellett a voksát: a HTC például befektetett a vállalatba a Vive X VR-fejlesztéseket támogató programján keresztül.

Forrás: Engadget