Tömegeknek segíthetnek az egészségügyi okosfejlesztések

Tömegeknek segíthetnek az egészségügyi okosfejlesztések

Tömegeknek segíthetnek az egészségügyi okosfejlesztések

egészség

1 perc

Más cégekkel ellentétben a Samsung az idősödő népesség miatt több lehetőséget lát diagnosztizálására is alkalmas egészségügyi készülékekben, mint a robotokban. A viselhető kiegészítők például segíthetnek a betegségek korai felismerésében és a kórházon kívüli állapotfelmérésben is – számolt be róla a Readwrite.com.

„Az otthoni robotok szerepe akár már most is megjelenhet, hogyha a már meglévő készülékeket – mint például az okostelefont, az intelligens tévét vagy hűtőszekrényt  – mesterséges intelligenciával látják el” – mondta a Samsung otthoni eszközöket gyártó részlegének vezetője. A szakember hozzátette: ugyanakkor úgy vélik, hogy az egészségügyi ellátást segítő hordható készülékek piacán a jövőben nagyobb a növekedés lehetősége.

A dél-koreai gyártó az Under Armour céggel együttműködve elindította a fitneszkarkötők gyártását, és idén januárban bemutattak három eszközt, amelyből kettő az otthoni bőrdiagnosztizálást, valamint bőrápolást segíti, és a növekvő egészségtudatos piacot célozza meg.

Az idősek is profitálhatnak az okostechnológiából

Jelenleg a kereskedelmi forgalomban elérhető viselhető egészségügyi eszközök csupán a minimális ellenőrzésre képesek. A legtöbb a szívritmust, az elégetett kalóriát, a vér oxigénszintjét méri, de mást nem. Ahhoz, hogy ezek az eszközök az idősebb korosztály számára is igazán hasznosak legyenek, arra is szükség van, hogy a készülékekben egyre több érzékelőt helyezzenek el, és a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan lehessen nyomon követni az adatokat, azok kilistázhatóak, kiértékelhetőek legyenek.

Nem a Samsung az egyetlen gyártó, amely az ágazat felé fordult. Így például a Jawbone, amely korábban a fitneszkarpántok és mozgáskövetők vezető gyártója volt, azt tervezi, hogy viselhető egészségőr eszközeivel lép be az egészségügyi piacra.

A fejlesztőknek valószínűleg többféle akadállyal is szembe kell nézniük a szabályozó testületek részéről, főképp az Egyesült Államokban, ahol az Élelmiszer és Gyógyszerhivatal (Food and Drug Administration) szigorúan ellenőrzi az egészségügyi megoldásokat kínáló viselhető eszközök gyártóit.

Forrás: ReadWrite