Új egészségügyi alkalmazással rukkol elő az Apple

Kapcsolódó cikkek

Új egészségügyi alkalmazással rukkol elő az Apple

Új egészségügyi alkalmazással rukkol elő az Apple

egészség

2 perc

A Research app és a kapcsolódó tanulmányok célja a nők egészségügyi elemzése, valamint a felhasználók mozgási szokásainak és a hallást befolyásoló tényezőknek a feltérképezése.

A vállalat csak nemrég publikálta a Stanford Egyetemmel közös, szívbetegség korai jeleinek detektálására vonatkozó projektjének eredményeit, most pedig ismét az egészség kérdéskörére fókuszálnak. A Research app az iPhone-okra és Apple Watch okosórákra tölthető le.

A projekt egyik kutatásában a bostoni Brigham és Női Kórház, valamint az Amerikai Szív Szövetség (AHA) is részt vesz. Segítségükkel a kapcsolódó tanulmányban olyan tényezőket szeretnének feltárni, amelyek befolyásolják a szív egészségét, valamint potenciálisan veszélyeztethetik a mozgékonyságot vagy az általános jó állapotot.

A résztvevők a Research alkalmazáson keresztül regisztrálhatnak és nyomon követhetik edzéseiket az Apple Watch segítségével. A cél, hogy kiderüljön, milyen előjelek utalhatnak pitvarfibrillációra vagy egyéb szívbetegségre, mennyiben utalhat erre például a pulzus ingadozása.

Az Apple a nőket érintő tanulmányt a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskolával és a Nemzeti Közegészségügyi Hivatallal (NIH) együttműködve készíti el. A kutatás célja bizonyos viselkedések és szokások hatásainak elemzése a reproduktív egészséggel kapcsolatos témák széles skáláján mozogva – tájékoztatott a vállalat.

A többi között elemzik a menstruációs ciklus adatait. A projekt résztvevőinek havi szinten kell elküldeniük bizonyos adatokat. Abban bíznak, hogy mindezek révén az eddigieknél részletesebb betekintés nyerhető a policisztás petefészek szindróma (PCOS), a meddőség, a csontritkulás és a menopauza témakörébe. Az Apple úgy nyilatkozott, hogy eddig nem volt példa ilyen mértékű és mélységű, több éven át tartó kutatásra.

A harmadik kutatásban a felhasználó fejhallgató-használati szokásaiból és a környezeti hangokra vonatkozó adatokból szeretnének levonni bizonyos következtetéseket, például azt, hogy mindezek hogyan befolyásolják idővel a hallást. Az adatgyűjtésben az iPhone és az Apple Watch Noise app lesz a szakemberek segítségére. De azt is megvizsgálják, hogyan hatnak a fentiek az idő múlásával a szív- és érrendszer egészségére és a stressz-szintre.

A projektben a Michigan-i Egyetem is részt vesz, az adatok pedig az az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) Make Listening Safe kezdeményezésének keretében kerülnek megosztásra.

Az almás cég tájékoztatása alapján csak a vizsgálatokra feliratkozott személyek adatai kerülnek majd megosztásra. A felhasználók pedig bármikor ellenőrizhetik, milyen információkat osztanak meg az egyes kutatócsoportokkal. Az applikáció az Egyesült Államokban már elérhető.

Forrás: