Új korszakot nyithat a viselhető technológia

Kapcsolódó cikkek

Új korszakot nyithat a viselhető technológia

Új korszakot nyithat a viselhető technológia

egészség

2 perc

A jövőben az okosórák képesek lehetnek számos olyan betegség felismerésére is, melyek diagnózisához korábban bonyolult orvosi vizsgálatokra volt szükség.

Az egészségügyi megoldásokkal foglalkozó Cardiogram startup és a Kalifornia Egyetem közös kutatásban vizsgálta a viselhető kiegészítők orvosi felhasználásának lehetőségeit. A felmérésből kiderül, hogy az Apple Watch, a Fitbit és a hasonló eszközök alkalmasak lehetnek az olyan gyakori, de súlyos problémák felismerésére, mint például a magas vérnyomás vagy az alvási apnoé.

Biztosítási csomag része lehet az Apple Watch

Tekintve, hogy csak az Egyesült Államokban 22 millió embert érint a bizonyos esetekben akár éjszakai fulladásos halálhoz is vezető alvási apnoe, a probléma tízből nyolc esetben diagnózis nélkül marad. A magas vérnyomás hatásait talán nem is kell különösebben ecsetelni, hiszen szinte köztudott, hogy nagymértékben növeli a szívinfarktus és a szélütés (stroke) kockázatát.

A kulcs a pontos algoritmus

Az eszközökről már korábban egy hasonló kutatás kimutatta, hogy képesek 97 százalékos pontossággal felismerni a különböző szívritmuszavarokat. A jelenleg vizsgált esetekben a magas vérnyomást 90, míg az alvási apnoét 82 százalékos biztonsággal ismerték fel.

A kutatásban azok vettek részt, akik letöltötték a Cardiogramnál fejlesztett kapcsolódó alkalmazást az okosórájukra. Az önkéntesek adatait innentől kezdve a DeepHeart elnevezésű algoritmus által vizsgálták. A program a legapróbb rendellenességek alapján próbál pontos következtetéseket tenni.

Természetesen épp ezért fontos kiemelni, hogy a különböző viselhető kiegészítők valóban csak eszközök. A szenzorok változó pontossággal képesek értelmezni a test működését, az igazi újdonság a szoftverben rejlik, mely képes ezekből messzemenő és meglepően pontos eredményeket szolgáltatni.

Szobányi mérőműszerek helyett

Az ilyen megoldások a jövőben kiemelt fontosságot kaphatnak az orvostudományban. A magas vérnyomás diagnosztizálásához rendszeres orvosi vizitekre van szükség, az alvási apnoé kivizsgálása pedig még körülményesebb.

Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a jövőben a bonyolult kórházi műszerek helyett vagy mellett az okoseszközök is besegíthetnek a betegek minél pontosabb kivizsgálásban. Mindez kényelmes, praktikus és költséghatékony megoldás lehet a páciensek és az egészségügyi intézmények számára is.