Új nyaklánc gondoskodik a diéta betartásáról

Új nyaklánc gondoskodik a diéta betartásáról

Új nyaklánc gondoskodik a diéta betartásáról

egészség

3 perc

A WearSens intelligens nyaklánc érzékelői nyomon követik az étkezés során a torkon végigfutó rezgéseket, ezzel ösztönzik a viselőjüket arra, hogy ne fogyasszon túl sok ételt.

Ugye Önnel is előfordult már, hogy étkezés során épp csak meg akarta kóstolni a desszertet, aztán hirtelen azon kapta magát, hogy már a második szelet torta is eltűnt a tányérjáról? Egy új intelligens nyaklánc segíthet abban, hogy az ember ne bűnözzön evés közben, azáltal, hogy az eszközön elhelyezett okosérzékelők automatikusan nyomon követik a lenyelt ennivaló mennyiségét és összetevőit. A viselhető kiegészítőnek a WearSens nevet adták a kaliforniai UCLA mérnökei, a fő céljuk az, hogy a vásárlók felelősebb döntéseket hozzanak arról, hogy mennyi ételt tömnek magukba.

„A kóros elhízás járványszerű terjedésével manapság egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy megvizsgáljuk, mit esznek az emberek, és mennyire tartják be a fogyókúrázók a diétájukat” – hangsúlyozta Barbara Rolls, a Pennsylvania State University táplálkozástudományi professzora. Bár a szakértő nem vett részt az új eszköz kifejlesztésében, ő is egyetért azzal, hogy az elfogyasztott ételadagok kis mértékű csökkentése is centikben mérhető fogyást eredményezhet.

"Ennivaló" M2M: tudja, hogy mi kerül a tányérjára? >>Az olyan fogyókúraprogramok sikere, mint például a Jenny Craig által javasolt diéta, azon múlik, hogy a résztvevők pontosan – és őszintén – rögzítik az étkezési naplójukban, hogy mit fogyasztottak. De mivel mindannyian emberek vagyunk, így gyakran előfordulnak kisebb füllentések, néha pedig egyszerűen csak kiesik a fejünkből, hogy ebéd után még elnassoltunk egy kis csokoládét.

A WearSens-nek köszönhetően azonban nincsen lehetőség kisebb csalásokra, a nyaklánc ugyanis viselet közben érzékeli a nyakon végigfutó rezgést, a nyelőcső mozgását. A kiegészítőre úgynevezett piezoelektromos szenzorokat szereltek fel, ezek mechanikus erőhatásra feszültséget tudnak gerjeszteni.

A fejlesztők szerint, ha valaki valami lágyat vagy pépeset eszik, az teljesen más hangot és rezgéseket bocsát ki, mintha az elfogyasztott étel szilárd és ropogós. A tervezésben részt vevő Majid Sarrafzadeh, a UCLA elektronikai mérnöke azt is elmondta: ahhoz, hogy személyre lehessen szabni a készüléket, először arra kérik a felhasználókat, hogy egyenek meg egy kisebb szendvicset, amit aztán folyadékkal kell leöblíteniük. Az étkezés során keletkező rezgésekről szóló adatokat a nyaklánc vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja egy okostelefonos alkalmazásnak, amely így gyakorlatilag „megtanulja”, hogyan tehet különbséget a szilárd és folyékony táplálék között. Az applikáció azt is rögzíti, hogy a fogyasztók milyen étkezési mintákat követnek.

Az IEEE Sensors Journalben megjelent tanulmány szerint az innovatív nyaklánc 90 százalékos pontossággal tudja megkülönböztetni a szilárd és folyékony ételt, a forró vagy hideg italokat. Az okostelefonos applikáció így nyomon követheti, hogy az illető mennyire tartja be a fogyókúráját, de arról is értesítést küld, ha a viselője kihagyott egy étkezést vagy kezd kiszáradni. A WearSens nyakpántot 30 ember bevonásával tesztelték, először csak egy kisebb menüvel. A fejlesztők tervei szerint azonban a későbbiekben a kiegészítő több ezer hozzávalót és ételt ismer majd fel az érzékelők segítségével.

Intelligens villa a sikeres fogyókúrához >>„A tanulmány kétséget kizáróan rendkívül érdekes, de érdemes lenne megnézni, hogy egy nagyobb közösségen belül mennyire hatékony a működése” – mondta a University of Alabama elektronikai mérnöke. Edward Sazonov és csapata egy olyan Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikáló, rivális eszköz fejlesztésén dolgozik, amely szintén a tudatos táplálkozásra ösztönzi a felhasználókat. Az új készüléken elhelyezett szenzorok az állkapocshoz rögzítve mérik, hogy mennyit rág a felhasználó, és egy képeket tartalmazó naplót vezet az elfogyasztott ételekről.

A WearSens fejlesztői annak a lehetőségeit is vizsgálják, hogy miként használhatják az ötleteiket más egészségügyi célokra is. Az előzetes tanulmányuk alapján ugyanis a kiegészítők azt is érzékelik, ha a beteg lenyeli a gyógyszerét, vagy ha valaki rágyújt egy cigarettára. A készülék tehát segíthet a dohányzásról való leszokásban, illetve abban, hogy a páciensek pontosan betartsák az orvosuk utasításait a kezelések során. A csapat emellett egy másik projektbe is belefogna a UCLA tüdőátültetéssel foglalkozó sebészével együttműködésben. Ebben az esetben a WearSens távolról követné nyomon a transzplantáción átesett betegek légzését.

Forrás: Popular Science