Újabb fontos lépés a bionikus szem felé

Újabb fontos lépés a bionikus szem felé

Újabb fontos lépés a bionikus szem felé

egészség

1 perc

A korábbiaknál kifinomultabb rendszer segítségével nyerheti vissza látását egy hét éve megvakult nő. A közvetlenül az agykérget stimuláló rendszer elvileg a vakság szinte minden típusát képes lehet helyreállítani.

A Los Angelesi Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói komoly eredményt értek el a vakság kezelésében – számolt be róla a Mandiner.digit az RT.com cikke alapján. A rendszer egy webkamerából, egy számítógépből és egy agyimplantátumból áll, melyeknek köszönhetően szinte mindegy, milyen okból vesztette el látását a páciens, hiszen közvetlenül a látásért felelős agykéregbe juttatják el a képet.

IoT a látássérültek szolgálatában

A bionikus szem a következőképpen fog működni: a szemüvegre erősített parányi videokamera mozgóképeket rögzít, és vezetéken keresztül továbbítja egy számítógépnek (1).

A zsebben lévő adatfeldolgozó a képeket elektronikus jelzésekké alakítja, és a szemüvegen lévő antennára küldi vissza (2).

A jelzéseket vezeték nélkül juttatja el a koponya hátsó részébe ültetett vevőkészülékhez (3), onnan pedig az agyfelületre helyezett elektródákra (4). Az elektródák a látókéreg stimulálásával érik el, hogy az eszköz viselője lásson (5).

A teszten résztvevő nő hét éve teljesen elvesztette a látását, az innovatív rendszer segítségével viszont újra képes formákat, színeket és vonalakat érzékelni. A továbbiakban a kutatóknak finomítaniuk kell még a beültetett implantátum által közvetíthető jeleket, de arra számítanak, hogy később akár teljes egészében visszaállítható a látás.