Újabb segítség a cukorbetegeknek

Kapcsolódó cikkek

Újabb segítség a cukorbetegeknek

Újabb segítség a cukorbetegeknek

egészség

1 perc

Az Európai Unió támogatásával kifejlesztett Insulclock segítségével könnyebben meghatározható a beadandó inzulin mennyisége.

A cukorbetegség a világon jelenleg mintegy 415 millió embert érint, az előrejelzések szerint pedig ez a szám 2040-re akár 600 millióra is emelkedhet. Habár nem mindenki szorul inzulinos kezelésre, a nem megfelelő terápia a többi között ér- és idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Ennek elkerülésére alkották meg az Insulclock rendszert, amely többféle változatban elérhető, egy bármilyen inzulintollhoz csatlakoztatható eszközből és a kapcsolódó mobilalkalmazásból áll. Előbbivel az inzulintoll „felokosítható”, utóbbiban pedig ellenőrizhetők és tárolhatók a beadott inzulin mennyiségére, típusára és idejére vonatkozó adatok.

Továbbá a patronba helyezett gyógyszer hőmérséklete is nyomon követhető, így elkerülhető a nem megfelelő (túl magas vagy túl alacsony) hőfokú inzulin beadása. A rendszer által összegyűjtött információk megoszthatók az orvosokkal, az endokrinológusokkal és a gondozókkal, akik így valós időben kísérhetik figyelemmel a betegek állapotát.

José Luis López Sánchez-Pascuala, a cég vezérigazgatója és a projekt vezetője elmondta: ő maga is 20 éve cukorbeteg, így a fejlesztésben sokat segítettek saját tapasztalatai is. Például gyakran előfordult, hogy nem emlékezett rá, adott-e be inzulint magának. A fejlesztés célja a cukorbetegek életminőségének javítása és a kezelés nyomon követése.

A projekt keretében az atlantai Emory Egyetemen Guillermo Umpiérrez vezetésével végeznek klinikai vizsgálatot, de Spanyolországban is indítanak két újabb kísérletet.