Újabb viselhető eszköz a tudatosabb életmódért

Kapcsolódó cikkek

Újabb viselhető eszköz a tudatosabb életmódért

Újabb viselhető eszköz a tudatosabb életmódért

egészség

2 perc

Az Ultrahuman egészségtechnikai startup 17,5 millió dolláros támogatást gyűjtött össze intelligens vércukorszintmérője B sorozatának piacra dobásához.

A finanszírozó a DisruptAD támogatott és a Falcon Edge, a Steadview Capital, a Nexus Venture Partners, a Blume Ventures és az Utsav Somani iSeed alap által kezelt Wave Incubation (AWI).

A céget Mohit Kumar és Vatsal Singhal alapította 2020-ban. Ők voltak a társalapítói a Runnr-nek is, amely később egyesült a Zomatóval. Mohit lelkes kerékpáros, biohacker és a brazil harcművészet rajongója, aki a világ egyik legnagyobb MMA harcművészeti táborában, a Tiger Muay Thai-ban is tréningezett.

Itt tűnt fel neki, hogy a sportolók a többi között különféle adatok felhasználásával, „okosan” edzenek. Innen már csak egy lépés volt a Vatsallal történő együttműködés kialakítása.

Közös fejlesztésük, az Ultrahuman Cyborg viselhető kiegészítő glükóz biomarkerek alapján segíti a testmozgás és a táplálkozás optimalizálását. A 2021 júniusában piacra dobott termékre már több ezer megrendelés érkezett.

Az eszköz elméleti hátteréhez érdemes tudni, hogy már egyetlen biomarker (azaz biológiai jelzőanyag) is sok mindent elárulhat arról, hogy egy adott élelmiszer milyen hatással van a felhasználó anyagcseréjére.

Ebben az esetben a mérés a vércukorválasz alapján történik. A reakció egyénenként változik, és olyan tényezőktől függ, mint például a mikrobák sokfélesége, a stressz-szint, a napszak vagy az elfogyasztott élelmiszerek minősége.

Márpedig a metabolikus szindróma ma már népbetegségnek számít. A világon több mint egymilliárd ember szenved valamilyen anyagcsere-betegségben, amely az összes krónikus betegségnek csaknem 85%-át teszi ki globális szinten.

Ha viszont az emberek megértik, hogyan befolyásolják az ételek testmozgásra való hajlandóságukat és anyagcseréjüket, akkor megalapozott(abb) döntést hozhatnak arról, hogy mit esznek, és mennyit mozognak.

A startup azt tervezi, hogy a most összegyűjtött forrást földrajzi terjeszkedésre és biomarker-technológiájának fejlesztésére fordítja.

Mohit Kumar, az Ultrahuman alapítója és vezérigazgatója úgy véli, a biomarkerek megváltoztatják a fitnesz- és egészségipar működését. Például a vércukorszint monitorozásával a felhasználók nemcsak mérsékelhetik bizonyos krónikus betegségek kockázatát, hanem az életminőségüket növelő és teljesítményüket javító életmódbeli változásokat is eszközölhetnek.

Forrás: