Vészhelyzet: 6 példa, hogy mire képesek a drónok

Vészhelyzet: 6 példa, hogy mire képesek a drónok

Vészhelyzet: 6 példa, hogy mire képesek a drónok

egészség

2 perc

Az egészségügyben és vészhelyzetek esetén is olyan segítséget jelenthetnek a pilóta nélküli repülők, amit korábban csak a filmekben láthattunk.

1. A drónok a levegőből egészségügyi felszereléseket, illetve gyógyszereket dobhatnak le azon térségek fölött, ahol hiány mutatkozik. A mérgek ellenszereinek, az anafilaxiás sokk esetén használt EpiPen öninjekcióknak és az oxigénmaszkoknak a helyszínre történő szállítása csupán néhány az életmentő lehetőségek közül.

2. A repülő szerkezetek a kutató- és mentőalakulatok munkáját is irányíthatják madártávlatból. Például a tengerpart mentén, a hegyekben, a végeláthatatlan sivatagokban vagy a dzsungelekben is képesek rábukkanni az eltűnt vagy sérült emberekre.

3. Természeti katasztrófák esetén is bevethetőek. A tűzvész, áradás, hurrikán, tornádó, földrengés vagy a súlyosabb aszály késleltetheti, sőt teljesen lehetetlenné teheti a humanitárius szervezetek és a mentőegységek helyszíni beavatkozását. A drónok olyan helyzetekben is segíthetnek, ahol és amikor erre senki más nem lenne képes.

4. A robotrepülők hasznosnak bizonyulhatnak a menekültek és a háborús övezetben élők számára. Az emberek által okozott katasztrófák ugyanolyan súlyosak lehetnek, mint a természeti csapások, a drónok viszont az ellenséges vonalakon túlra is eljuttathatják a rászorulóknak az életmentő gyógyszereket.

5. Az egészségügyi szakemberek a mini repülők segítségével elérhetik a távoli, vidéken élő betegeket. Még biztonságos, békés időszakokban is előfordul, hogy a páciensek olyan helyen laknak, ahol hiányzik az alapvető infrastruktúra, így nem lehet biztosítani a folyamatos ellátást és a sürgős beavatkozást. A robotrepülőket ilyen esetben például arra lehet használni (ha ezt az adott betegség lehetővé teszi), hogy az oltóanyagok, a receptre felírt orvosságok vagy az orvosi műszerek helyszínre szállításával a betegek otthonaikban is elláthassák magukat.

6. Vérminták és szövettani leletek összegyűjtése: a kereskedelmi funkció (az árucikkek levegőben történő gyors kiszállítása) az egészségügyben is hasznosnak bizonyulhat. Így például az automata repülők a begyűjtött vérmintákat szükség esetén a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt eljuttathatják a magasan felszerelt laboratóriumokba.